Jak rozpoznać, czy lód był rozmrożony i ponownie zamrożony?
JOANNA MAJDAŃSKA • dawno temuPrzede wszystkim powinniśmy sprawdzić, czy ich powierzchnia jest gładka, jednolita i bez kryształków szronu.
Pyszny deser, jakim są lody, może stać się powodem poważnego zatrucia. Najgroźniejsze są produkty ponownie mrożone. Jednak jak je rozpoznać? Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalista ds. żywienia człowieka radzi:
— Przede wszystkim powinniśmy sprawdzić, czy powierzchnia lodów jest gładka, jednolita i bez kryształków szronu.
W czasie upałów najbezpieczniej transportować je do domu w izotermicznej torbie na mrożonki. Chyba, że droga zajmie nam niewiele czasu. Raz rozmrożonego smakołyka nie należy ponownie zamrażać, gdyż możemy zarazić się salmonellą.
Źródło: Newsrm.tv
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze