Czerwone wino a zdrowie
DAMIESA • dawno temu • 2 komentarzeNadużywanie alkoholu jest jednym z czynników destruktywnie wpływających na nasze zdrowie. Spożywanie go od czasu do czasu w małych ilościach, może zaś mieć zbawienne działanie na poprawne funkcjonowanie niektórych organów. Niewiele osób wie, że lampka wina wypita do obiadu, dobroczynnie działa na szereg różnych dolegliwości. Oto kilka faktów na temat czerwonego wina.
Wino podawane do posiłków
Lampka czerwonego wina idealnie komponuje się z mięsem. Warto więc od czasu do czasu „przemycić” ją podczas kolacji w rodzinnym gronie. Wino reguluje pracę przewodu trawiennego, wspomaga perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie. Poprawa przemiany materii wpływa zatem na utrzymanie szczupłej sylwetki i redukuje podskórne komórki tłuszczowe, więc w znaczny sposób przyczynia się do likwidacji cellulitu. Wino zawiera także witaminę C i B. W połączeniu z kwasem żołądkowym wykazuje także działanie przeciwdziałające infekcjom. Trunek ten stymuluje także pracę trzustki, pozytywnie wpływa na układ nerwowy i kości, przez co chroni przed osteoporozą, zapobiega chorobom serca oraz normalizuje ciśnienie krwi. Dobrym pomysłem jest także wypicie kieliszka czerwonego wina w czasie kolacji, jeśli nie piliśmy wina podczas obiadu. Taki trunek działa odprężająco, więc wpływa na poprawę samopoczucia i znacznie redukuje stres. Picie wina podczas romantycznej kolacji działa jak swego rodzaju kulinarny afrodyzjak, który pobudza pożądanie i wpływa na chęć na miłosne igraszki. Jedna lub dwie lampki wina nikomu więc nie zaszkodzą.
Wpływ wina na urodę
Czerwone wino ma zdecydowanie więcej antyoksydantów niż białe, dlatego dobroczynnie wpływa na zahamowanie procesów starzenia i zabija wolne rodniki mające destruktywny wpływ na kondycję skóry. Do tego wino zawiera dobrze przyswajalne żelazo, a także magnez, potas i wapń a zawarte w nim flawonoidy działają bakteriobójczo i przeciwdziałają infekcjom. Niewielkie ilości wina poprawiają także ukrwienie skóry, zapobiegając pękaniu naczynek, dlatego czerwone wino jest często wykorzystywanym składnikiem do kąpieli pielęgnacyjnych czy zabiegów na dłonie i stopy. Trunek ten dotlenia komórki i reguluje temperaturę ciała. Wino czerwone poprawia także krążenie i działa moczopędnie, co ułatwia pracę nerek, a także przeciwdziała nowotworom piersi. Ten rodzaj alkoholu zawiera także bor, który pozwala utrzymać prawidłowy poziom estrogenów w organizmie kobiety po menopauzie. Podobno czerwone wino może także hamować procesy powstawania próchnicy dzięki zawartości proantycjantów, które powodują, że bakterie nie osadzają się na płytce nazębnej.
Spożywany w nadmiarze może jednak powodować takie dolegliwości jak: zaburzenie pracy układu pokarmowego, zahamowanie procesu wchłaniania wapnia z pożywienia oraz spowodować nieprawidłowa prace serca. Zbyt częste picie wina może także znacząco odwodnić skórę.
Istnieje duża róźnorodność gatunków czerwonego wina, więc jest w czym wybierać. Pamiętajmy, że jeśli nie mamy pomysłu na przyrządzenie konkretnego posiłku, zawsze można przygotować deskę serów, które wyśmienicie smakują z tym rodzajem trunku.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze