Klopsiki z kapustą - przepis na pyszny obiad
OLIWKA . • dawno temuChcesz przygotować dzisiaj coś naprawdę pysznego? Zrób klopsy z kapustą. To danie nawet brzmi smakowicie. Klopsiki są podobne do kotletów mielonych, ale z odpowiednimi dodatkami, smakują o niebo lepiej. Orzeszki nerkowca, pieczony czosnek, sos chili… zapowiada się coraz lepiej, prawda? Sama spróbuj.
Przygotuj:
- 30 dag mięsa mielonego
- 2 torebki ryżu długoziarnistego
- główkę kapusty pekińskiej
- 4 marchewki
- główkę czosnku
- orzeszki nerkowca
- sos chili
- 1 cebulę
Krok 1
Zacznij przygotowywanie klopsików od dodatków, czyli ugotowania ryżu według przepisu na opakowaniu.
Krok 2
Poszatkuj kapustę i pokrój marchewkę na zapałki.
Krok 3
Klopsiki drobiowe powinny być bardzo aromatyczne. By osiągnąć taki efekt posiekaj drobno cebule i ząbek czosnku.
Krok 4
Klopsy z kapustą trzeba porządnie doprawić. Nie żałuj soli i pieprzu. Ale uważaj, przesada nigdy nie wychodzi na dobre.
Krok 5
Pora na smażenie kotletów mielonych. Rozgrzej olej i zarumień je ze wszystkich stron. Zeszklij też cebulę i czosnek.
Krok 6
Klopsiki przełóż na talerz, a do pozostałego na patelni tłuszczu wsyp ugotowany ryż. Przysmaż go chwilę, a następnie dorzuć kapustę, marchewkę i 3 łyżki orzeszków nerkowca. Smaż dosłownie kilka minut.
Krok 7
Przepis na klopsiki nie jest zbyt skomplikowany, prawda? Teraz przełóż klopsy do potrawy z kapusty i podgrzej je.
Krok 8
Całość polej sosem chili. Doskonałym dodatkiem jest też pieczony czosnek. Jeśli chcesz go przygotować, włóż główkę na 20 minut do rozgrzanego piekarnika.
Krok 9
Klopsy z kapustą gotowe. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze