Surówka z sałaty lodowej
KAROLINA • dawno temuI chociaż na widok surowej obranej marchewki zwykle wcale nie musimy się opamiętywać, by powstrzymać się od jej zjedzenia, to już dodanie jej do ryby po grecku zupełnie zmienia nasze podejście. Podobne zjawisko można odnieść także do wielu innych owoców i warzyw. Kiedy są one surowe i leżą w oczekiwaniu, aż po nie sięgniemy, upływa wiele czasu, jednak gdy stworzymy na przykład wyśmienitą sałatkę owocową, nikt już nie musi nam o niej przypominać. Co zatem należy zrobić, by w naszej diecie znalazło się więcej zdrowych warzyw i owoców? Wystarczy, że poznasz kilka ciekawych przepisów, które pozwolą ci na przygotowanie pysznych surówek i sałatek. Jednym z częstych składników używanych do przygotowywania tego rodzaju dodatków jest sałata, a zwłaszcza jej odmiana określana mianem sałaty lodowej. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat sałaty lodowej, a także poznasz prosty i smaczny przepis na surówkę przygotowaną z jej udziałem.
Sałata lodowa
Czas zmienić stereotyp mówiący o tym, że sałatę jedzą tylko modelki. To niezwykłe warzywo możemy bowiem wykorzystać do wielu ciekawych potraw, zwłaszcza że sałata lodowa jest tylko jednym z wielu rodzajów sałat. Jakie są jej charakterystyczne cechy? Po pierwsze omawiana odmiana jest jedynym tego typu warzywem, które możemy rozdzielać za pomocą noża. Oprócz tego na pierwszy rzut oka przypomina ona kapustę o bardzo cienkich liściach. Wystarczy jednak, że odchylimy kilka liści, by zauważyć, że są one bardzo chrupkie i delikatne. Poza tym możemy być pewni, że surówka z sałaty tego rodzaju będzie posiadała delikatny smak, a także świeży i lekko orzeźwiający zapach. Wykorzystywać ją możemy w różny sposób, zestawiając ją zarówno z innymi warzywami, jak i owocami czy orzechami. Zanim jednaksurówka z sałaty lodowej do obiadutrafi na nasze talerze, musimy ją dokładnie umyć i osuszyć, by móc cieszyć się w pełni jej smakiem. Jeżeli zauważysz, że liście sałaty zaczynają więdnąć, wystarczy, że na kilka chwil włożysz je do bardzo zimnej wody, a następnie ponownie osuszysz. Będzie ona także dłużej świeża, gdy będziesz ją przechowywała w lodówce. W jaki sposób przygotować surówkę z lodowej sałaty? Nie czekaj i zapoznaj się z poniższym przepisem na surówkę z sałatą lodową.
Przepis na surówkę z sałaty lodowej
Do przygotowania surówki z sałaty lodowej będziesz potrzebowała:
- 1 główki sałaty lodowej,
- 3 pomidorów,
- 1 małego jogurtu naturalnego,
- soli,
- pieprzu,
- 1 ząbka czosnku,
- 2 kromek chleba razowego.
Sposób przygotowania:
Sałatę należy umyć i pozostawić do osuszenia. W tym czasie dokładnie myjemy pomidory i kroimy je na niewielkie ćwiartki. Kolejnym krokiem jest przygotowanie grzanek. Chleb kroimy na niewielkie kawałki i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury około 100°C do czasu, aż staną się chrupkie. Kolejnym krokiem jest dodanie do jogurtu rozgniecionego czosnku i doprawienie sosu do smaku solą oraz pieprzem. Teraz już tylko wystarczy na osuszoną sałatę ułożyć pomidory, grzanki i całość polać przygotowanym wcześniej sosem. Rób to tuż przed podaniem, by sałata była chrupiąca i świeża.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze