Makaronowo w kuchni
DAMIESA • dawno temuSzczególnie lubiany i najczęściej stosowany we Włoszech jest źródłem energii i dodatkiem, który można wykorzystywać na tysiąc różnych sposobów. Pozwala na to bogactwo jego rodzajów i kształtów.
Spaghetti – podawany najczęściej z sosem pomidorowym, startym żółtym serem, posypany bazylią, czy oregano w wersji Napoli, ale pasuje także w zestawieniu z mięsem. Można więc przygotować go na sposób Bolognese z mielonym mięsem i cebulką.
Penne – charakterystyczne, dość wąskie rurki o karbowanej powierzchni i ściętych końcówkach. Ten rodzaj makaronu świetnie spisuje się we wszelkiego rodzaju zapiekankach i sosach (pomidorowym z oregano, czy grzybowym) ze względy na dużą przyczepność składników do ścianek makaronu. Do dania warto dodać ser mozarella, by całość nabrała zwartej konsystencji.
Farfalle – czyli inaczej mówiąc „kokardki”, czy „motyki” stanowią element wyjątkowo dekoracyjny, więc nie warto zalewać je sosami, czy wykorzystywać w zestawieniu z zapiekanym serem żółtym, czy rybami który je ukryje i sprawi, że stracą one swój kształt. Ten typ makaronu warto użyć np. w sałatkach warzywnych. Sos (najlepiej gęsty) dodajemy oszczędnie, by nie zachować formę makaronu. Kokardki sprawdzą się także w towarzystwie szpinaku, czy podawane z pesto.
Fusilli– czyli po naszemu „świderki”. Pasują do sosów np. pomidorowego, ale świetnie nadadzą się także do lekkich, warzywnych sałatek (np. z pomidorem , ogórkiem, serem żółtym i sałatą) i zup.
Parpadelle – zazwyczaj występują w postaci „gniazdek”. Są dość szerokie ( ok. 1- 1,5cm) więc najlepiej wykorzystać je w sosem śmietanowym i parmezanem. Jasny sos dekorujemy listkami natki, czy koperkiem.
Conchiglie– czyli „muszelki”. Nadają się do zup, ale znajdują także zastosowanie z sosami. Można też przyrządzić je z wkładką mięsną w postaci wieprzowych kuleczek mielonych, tak jak jest to pokazane na zdjęciu.
Nudle– często spotyka się te sojowe, które nie wymagają gotowania i są gotowe do spożycia po zalaniu ich gorącą wodą i odczekaniu, aż nabiorą pożądanej formy. Najczęściej można je spotkać w kuchni chińskiej.
Lasagne– płaty z ciasta wykorzystywane są w jednej z najbardziej charakterystycznych potraw włoskich. Przekładane sosem i mięsnym farszem oraz udekorowane żółtym serem i zapiekane w piekarniku stanowią jedno z najsmaczniejszych dań rodem ze słonecznej Italii.
Cannelloni – dość sporej średnicy rurki, które nadziewa się farszem najczęściej mięsnym, rybnym lub warzywnym nadzieniem, a następnie zapieka w piekarniku z sosem beszamelowym, lub na bazie pomidorów. Na wierzch warto je posypać żółtym serem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze