Poznaj przepis na łazanki z kapustą i grzybami, czyli świąteczne inspiracje w twojej kuchni
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuNa świątecznym stole nie powinno zabraknąć kapusty i grzybów. Jednym ze sposobów na ich przyrządzenie jest wykonanie łazanek. Poznaj sprawdzony przepis na to pyszne danie!
Łazanki są daniem, które może przyrządzić nawet początkująca pani domu. Aby je stworzyć potrzebujesz jedynie kilku składników. Oto one:
- 250 g makaronu łazanka (np. Międzybrodzkiego);
- 50 g grzybów suszonych;
- 500 g kapusty kiszonej;
- 2 łyżki masła;
- 2 cebule;
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego;
- sól i pieprz do smaku.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Następnie zahartuj zimną wodą i odcedź. Ugotuj kapustę, odciśnij i drobno posiekaj. W osobnym naczyniu ugotuj grzyby i pokrój je w paseczki. Na maśle usmaż posiekaną cebulę, dodaj kapustę, grzyby, pieprz ziołowy i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość podduś i wymieszaj z makaronem.
Posmakowały ci nasze świąteczne łazanki? Lajkuj!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze