Suszone grzyby
KAROLINA • dawno temuSuszenie to jeden ze starszych sposobów na przechowywanie żywności. Niestety dziś już coraz mniej uciekamy się do samodzielnego przedłużania terminu przydatności produktów w ten sposób. Oczywiście istnieje dość liczne grono warzyw i owoców, jednakże z reguły nie suszymy ich sami, a kupujemy je już w takiej formie w sklepie. Co więcej, niegdyś suszono jedzenie, które nie jest już tak popularne, jak na przykład ser biały, szynkę czy wreszcie będące przysmakiem naszych wschodnich sąsiadów suszone ryby. Jednym z nielicznych produktów, które decydujemy się samodzielnie suszyć są grzyby. Zebrane i przygotowane przez nas w ten sposób nie tylko kosztują znacznie mniej niż te proponowane w sklepach, lecz także pozwalają nam w miły sposób spędzić czas. Czy jest bowiem coś przyjemniejszego niż spacer po lesie i zbieranie jego darów, którego wspomnieniem może być gotowanie suszonych grzybów zimą i dodawanie ich do świątecznego bigosu?
Suszenie grzybów
Jak już wspomniano, suszenie pozwala nam na długi czas przedłużyć termin ważności danych produktów żywnościowych. Polega ono na redukcji znajdującej się w nich wody. Dzięki temu prostemu zabiegowi możemy cieszyć się smakiem i aromatem śliwek, brzoskwiń, jabłek, gruszek, pietruszki, marchewki czy ryb. Nadchodzące święta kojarzą się nam jednak przede wszystkim z zapachem i smakiem grzybów suszonych. Oczywiście, podobnie jak inne produkty możemy je kupić w sklepie, jednakże samodzielne suszenie grzybów sprawi, że będziemy pewni ich wyśmienitego smaku, a także gatunków, które w skład danej mieszanki wchodzą. Powstaje pytanie: jak suszyć grzyby, by zachowały one swoje właściwości?
Otóż najprostszym sposobem na posiadanie w kuchni podgrzybków alboborowików suszonych jest nawleczenie niewielkich ich kawałków na nitkę i powieszenie w miejscu nasłonecznionym. Znacznie szybciej wysuszysz je w piekarniku. Pamiętaj tylko, że temperatura nie powinna przekraczać 50°, bo mogą się one zapiec. Kiedy już staniesz się ich posiadaczką, będziesz mogła przyrządzić wyśmienite potrawy z grzybów suszonych.
Potrawy z suszonych grzybów
Zapach lasu i wspomnienie jesiennych wieczorów bez wątpienia przypomną ci dania z suszonych grzybów. Świetnie sprawdzają się one jako dodatek chociażby do świątecznego bigosu albo kapusty wigilijnej, ale także odgrywają rolę główną w postaci zupy grzybowej. Świetnie komponują się także z różnymi rodzajami mięs. Nawet najbardziej krytyczny smakosz ulegnie wspaniałej pieczonej wołowiniej z suszonymi grzybami, gulaszowi z suszonych grzybów, zapiekance makaronowe z suszonymi grzybami, a także mintajowi zapiekanemu z grzybami. Należy jednak pamiętać, że w większości wypadków użycie do przyrządzania dań suszonych grzybów poprzedzone musi zostać ich moczeniem przez kilka godzin w letniej wodzie. Oprócz tego ważne jest także ich prawidłowe przechowywanie. Należy pamiętać bowiem o trzymaniu ich w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Tylko takie postępowanie sprawi, że nie dotrze do nich wilgoć i nie ulegną one zepsuciu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze