Pyszna lazania z wołowiną i grzybami
ISABELLE • dawno temuWidok ludzi stojących przy drogach (nawet tych szybkiego ruchu) na skraju lasu i czekających na klientów ze słoikami jagód bądź koszami grzybów, jest zdecydowanie typowo polski. Chyba w żadnym innym europejskim kraju nie jest to aż tak popularne. A my, kierowcy, często dajemy się skusić, bo przecież grzybki jeszcze pachną lasem, mają ciepły brązowy kolor i obiecują smakowitą ucztę. Polskie grzyby są nie tylko wybornym smakołykiem, ale także niosą wiele korzyści, o czym wiedzą nieliczni. Chcesz żyć wiecznie? Jedz grzyby!
Cudowne właściwości grzybów
Grzyby wspaniale wpływają na organizm człowieka, a do tego mają właściwości lecznicze. Chińska oraz japońska medycyna od stuleci wykorzystuje je w walce z nadciśnieniem tętniczym, a także do wzmocnienia systemu immunologicznego. Wiele badań przeprowadzonych na grzybach potwierdza ich zdolność do opóźnienia procesu starzenia się organizmu, spowolnienia rozwoju AIDS oraz ich właściwości przeciwnowotworowe. Niektóre polskie grzyby również wykazują działanie lecznicze – wzmacniają system odpornościowy, przeciwdziałają nadciśnieniu i kruchości naczyń krwionośnych. Dzięki grzybom poprawia się stan cery i włosów, a ponadto ich atutem jest działanie odmładzające i regenerujące. Interesujące, prawda? Weźmy chociaż pospolite boczniaki – dostarczają one organizmowi wielu cennych substancji odżywczych, m.in. pleuranu odpowiedzialnego za zmniejszenie rozmiaru guzów nowotworowych. Ponadto, wyciąg z tego grzyba skutecznie redukuje poziom cholesterolu i cukru we krwi, ma wspaniały wpływ na układ krwionośny, gdyż wzmacnia naczynia krwionośne, a także łagodzi niektóre dolegliwości związane z przemęczeniem stawów, ścięgien i mięśni. Wygląda na to, że grzybki to samo zdrowie. Trzeba tylko uważać, bo niektóre – te trujące – mogą nam bardzo zaszkodzić. Dlatego najlepiej zbierać grzyby samodzielnie lub kupować je od zaufanych osób.
Pyszna grzybowa lazania!
Wiemy już, że jedzenie grzybów wydłuża nam życie. No to może spróbujemy w takim razie jakiegoś ciekawego przepisu, który oprócz zdrowia dałby nam doznania smakowe? A próbowałyście kiedyś lazanii z wołowiną i grzybami? Pycha – polecam!
Składniki:
- 0,75 kg chudego mielonego mięsa wołowego,
- 1 szklanka posiekanej cebuli,
- 6 ząbków czosnku (zmiażdżyć),
- 1 litr soku pomidorowego,
- 0,40 kg ulubionych grzybów (polecam podgrzybki – namoczyć, umyć i odsączyć),
- 0,25 kg przecieru pomidorowego,
- ¾ łyżeczki cukru,
- ½ łyżeczki oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka pietruszki,
- ½ łyżeczki soli,
- 1/8 łyżeczki pieprzu,
- 1 opakowanie makaronu lazania (nie gotować),
- 0,5 kg sera cottage,
- 2 szklanki tartego sera mozzarella,
- 1,5 szklanki tartego parmezanu,
- sos do spaghetti (gotowy lub z torebki).
Przygotowanie:
W dużym rondlu przysmażyć mielone mięso wołowe, posiekaną cebulę, 6 zmiażdżonych ząbków czosnku, a następnie, po smażeniu, odlać tłuszcz. Dodać teraz 1 litr soku warzywnego (lub pomidorowego), grzyby, przecier pomidorowy, cukier, oregano, bazylię, pietruszkę, sól, pieprz i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Przygotować opakowanie makaronu lazania (bez gotowania), ser cottage (serek wiejski granulowany), 2 szklanki tartego sera mozzarella i starty parmezan. W dużej brytfance ułożyć kolejno warstwy: nieugotowany makaron, sos, ser cottage i posypać żółtymi serami. Należy ułożyć kilka warstw. Przykryć folią i piec pół godziny, następnie odkryć i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć i przestudzić przez najwyżej kilka minut. Najlepiej smakuje na gorąco!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze