Niskokalorycznie i smacznie?! Z tymi przepisami to możliwe!
ISABELLE • dawno temuKażda z nas ma chwile słabości, jeśli chodzi o kuchnię i ulubione przysmaki. Niestety, tak to najczęściej bywa, że najsmaczniejsze potrawy bywają dosyć kaloryczne, a nasza dieta rzadko pozwala na tak zwane chwile zapomnienia. A może jednak postarać się i połączyć te dwa, wydawałoby się, sprzeczne elementy? Oto kilka przepisów na niskokaloryczne potrawy!
Jesienny makaron Primavera
Mimo że nazwa pasty wskazuje na wiosnę, spokojnie możesz sięgnąć do tego przepisu jesienią. Marchew, cebula, cukinia czy nawet pomidory są przecież wciąż dostępne na rynku, a to główni bohaterowie dania z makaronem. Wszystkie składniki pasty są bardzo zdrowe i nie zawierają dużo kalorii. Ponadto zioła i kompozycja tego dania z pewnością zasmakuje każdemu, kto czuje lekki głód w okolicach lunchu!
Składniki:
- 3 marchewki (obrać i pokroić w cienkie paski),
- 2 średnie cukinie lub 1 duża cukinia (pokroić w cienkie paski),
- 2 kabaczki (pokroić w cienkie paski),
- 1 cebula (pokroić w cienkie plasterki),
- 1 żółta papryka (pokroić w cienkie paski),
- 1 czerwona papryka (pokroić w cienkie paski),
- ¼ szklanki oliwy z oliwek,
- sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz,
- 1 łyżka suszonych ziół włoskich lub zioła prowansalskie,
- 350 g makaronu typu penne,
- 15 pomidorków koktajlowych,
- ½ szklanki startego parmezanu.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. Na dużą patelnię wrzucić wszystkie warzywa i polej oliwą z oliwek oraz dopraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Smaż na średnim ogniu do momentu, aż marchewka, kabaczek i papryki będą miękkie. W tym samym czasie ugotuj makaron, odcedzić i odstaw. Makaron powinien być ugotowany al dente. Gdy warzywa będą już gotowe, odcedzić je z oliwy i wrzucić do miski, w której będzie już makaron. Wymieszaj składniki z koktajlowymi pomidorami, dopraw solą i pieprzem, a na końcu posyp parmezanem.
Łosoś z warzywami
O zdrowotnej i dietetycznej roli łososia już nieraz była mowa – wszystko dlatego, aby przypominać, jak wartościowym produktem jest ta ryba. A jeśli połączy się łososia z warzywami ugotowanymi na parze, to nic nie może się z tym równać! Tym bardziej, jeśli chodzi o kaloryczność! Poza tym walory smakowe są naprawdę nie do przecenienia.
Składniki:
- 500 g filetów łososia,
- 2 marchewki,
- 1 kalafior lub brokuł,
- 1 por zielona część,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 2 łyżeczki tymianku,
- ziemniaki do podania ok. 1 kg,
- zioła prowansalskie do ziemniaków.
Przygotowanie:
Obierz marchewkę, pokrój na mniejsze części, a potem w wąskie paski. Pora pokrój drobno. Filety łososia podziel na mniejsze części, a następnie każdy kawałek posyp pieprzem, solą i tymiankiem. Na kawałkach ryby ułóż pora, zwiń i zepnij przy pomocy wykałaczek. Następnie wyłóż roladki na dole parowaru. Marchewki zwiąż sznurkiem w małe „snopki”, a kalafiora podziel na różyczki. Warzywa wstaw w pojemniczki i ustaw w parowarze. Ugotuj i podaj na sałacie. Możesz spróbować też polać danie łagodną musztardą, która doda rybie charakteru.
Nadziewane cukinie
Wartość odżywcza cukinii jest bardzo duża. Do tego warzywo jest nietuczące, a zatem idealnie nadaje się do dzisiejszych przepisów. Nadziewana selerem cukinia z pewnością wzbudzi zainteresowanie wśród warzywnych fanów. Poza tym dodatek sera i cebuli podnosi smak całego dania! Trzeba spróbować!
Składniki:
- 4 średniej wielkości cukinie,
- łyżka oliwy z oliwek,
- cebula,
- czosnek,
- 2 łodygi selera naciowego,
- zielona papryka,
- 125 g sera cheddar,
- łyżeczka oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Przekrój cukinie wzdłuż, wrzuć do wrzątku i gotuj 4–5 minut. A następnie zamocz w zimnej wodzie. Usuń pestki i pozostaw cukinie skórką do góry, aż wyschną. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek poszatkuj lub zgnieć, a z papryki usuń pestki i posiekaj. Podgrzej oliwę na patelni. Podsmaż cebulę, czosnek i seler. Dodaj pieprz i pozostaw na ogniu przez 5 minut, co pewien czas mieszając. Wsyp starty ser, oregano i odrobinę soli. Następnie nałóż gotową masę do cukinii i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 10 minut. Gotowe cukinie wyjmij z piekarnika i ułóż na talerzach.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze