Kalafior z migdałami, czyli jak zjeść lekko i smacznie
ALICJA • dawno temuKalafior jest jednym z cenniejszych warzyw. Na taką ocenę
wpływają zarówno walory smakowe jak i dietetyczne. Kalafior to prawdziwa bomba
chemiczna, w dobrym tego słowa znaczeniu. Zawiera sód, potas, magnez, wapń,
magnez, żelazo, cynk, miedź, fluor, witaminy K, B1, B2, B6, C etc. Jeśli
szukasz lekkiego a zarazem oryginalnego dania polecam kalafior z migdałami. Jak
go przyrządzić? Odpowiedź poniżej.
Składniki:
- 1 kalafior,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- 20 dag pieczarek,
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- 2 łyżki margaryny,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki kaparów,
- cukier, sól, ocet.
Przygotowanie:
Włożyć kalafior do wody z dodatkiem octu i moczymy go ok. 10–15
minut. Przełożyć główkę kalafiora w całości do dużego garnka, zalać osolonym
wrzątkiem i gotować ok. 10 minut. Kapary należy włożyć do zimnej wody na ok. kwadrans
i osączyć. Odparować posiekane pieczarki na suchej patelni, a następnie dodać
do nich łyżkę margaryny. Jak margaryna się roztopi wsyp mąkę ziemniaczaną i
bulion. Dobrze rozprowadź mieszankę i zagotuj. Ugotowany kalafior wyjąć na
półmisek. Płatki migdałowe można zarumienić w piecu lub na patelni. Wyjęty
kalafior polej sosem i posyp migdałami i kaparami. Kalafior z migdałami dobrze
komponuje się z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pomidorami. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze