Składniki:
4 pomidory, 2 cukinie, 2 bakłażany, cebula, 2 ząbki czosnku, kostka tymiankowo-bazyliowa, zioła prowansalskie, sól, pieprz, 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Jak przyrządzić?
Cebule pokroić, podsmażyć na oliwie. Cukinie i bakłażany opłukać. Drobno pokroić, dodać do cebuli, chwilę razem dusić na małym ogniu. W trakcie duszenia wrzucić kostkę ziołową. Pomidory sparzyć, obrać drobno, pokroić. Dodać do warzyw. Całość dusić, aż wyparuje połowa soku z pomidorów i sos nieco zgęstnieje. Warzywa doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jak podawać?
Podawać z pieczywem lub ryżem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Maja |