Tanio, dużo, szybko i smacznie. Opakowanie paluszków krabowych kosztuje w supermarkecie 3-4 zł. Z jednego opakowania wychodzi wystarczająco dużo placuszków, by najadły się dwie osoby. Ich rybno-krabowy smak należy uzupełnić sosem. Ja podaję sos pomidorowy doprawiony ostrymi przyprawami. Można paluszki podać z ryżem, wtedy jedzenia będzie jeszcze więcej.
Składniki:
br>
2 opakowania paluszków krabowych,
3 jajka,
1 szklanka mąki,
3 łyżki śmietany,
1/2 pęczka szczypiorku,
sól,
olej do smażenia.
Sos:
kartonik z przecierem pomidorowym,
sól,
pieprz,
1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki,
2 łyżki soku z cytryny,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy.
Papierowy ręcznik.
Jak przyrządzić?
W małym rondelku podgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią czosnek przeciśnięty przez praskę na kilka sekund, wlewamy pomidory z pudełka i mieszamy.
Dodajemy przyprawy, sok z cytryny i podgrzewamy tak długo, żeby sos stracił połowę objętości, od czasu do czasu mieszając.
Jajka, mąkę i śmietanę miksujemy dodając tyle wody, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
Solimy i dodajemy posiekany szczypiorek.
Paluszki krabowe kroimy na połówki, każdą zanurzamy w cieście i kładziemy na gorącym oleju.
Po usmażeniu na złoto, przekładamy paluszki na ręcznik papierowy.
Jak podawać?
Placuszki podajemy gorące w towarzystwie sosu.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |