Chleb ekologiczny z własnego pieca

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 kg maki,
- 1 szklanka otrębów pszennych,
- 0,5 szklanki płatków owsianych,
- 0,5 szklanki płatków jęczmiennych,
- 0,5 szklanki płatków kukurydzianych rozgniecionych,
- 0,5 szklanki siemienia lnianego,
- 0,5 szklanki pestek słonecznika,
- 4 ząbki czosnku posiekane,
- 2-3 łyżeczki soli,
- 5 dkg drożdży.

Jak przyrządzić?

Mąkę przesiać przez sito. Drożdże rozpuścić w 1l ciepłej wody.Składniki wymieszać, dodać drożdże z wodą. Włożyć do 2 form wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami. Zostawić do wyrośnięcia na ok 20 minut. Piec około 60 minut w temp 210C.Neleży sprawdzić patyczkiem, czy ciasto chlebowe już się nie klei.

Potrzebne przybory:

Sito, miska do wymieszania składników (mieszam ręką), pojemnik do rozpuszczenia drożdży, foremki do pieczenia (ja uzywam 30x12x8)

Jak podawać?

Chleb można przechowywać 2-3 dni. Pyszny jest ciepły.

Uwagi:

Samo zdrowie do tego pyszne. Radzę zacząć od połowy porcji, bo 2 chleby to dużo.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Porcje2 chleby
Kalorycznośćmało
AutorKucharka

Chleb ekologiczny z własnego pieca: Podobne przepisy

Chleb ekologiczny z własnego pieca: wypróbuj również

Powiązane Tematy