Składniki:
- 1 kg maki,
- 1 szklanka otrębów pszennych,
- 0,5 szklanki płatków owsianych,
- 0,5 szklanki płatków jęczmiennych,
- 0,5 szklanki płatków kukurydzianych rozgniecionych,
- 0,5 szklanki siemienia lnianego,
- 0,5 szklanki pestek słonecznika,
- 4 ząbki czosnku posiekane,
- 2-3 łyżeczki soli,
- 5 dkg drożdży.
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiać przez sito. Drożdże rozpuścić w 1l ciepłej wody.Składniki wymieszać, dodać drożdże z wodą. Włożyć do 2 form wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami. Zostawić do wyrośnięcia na ok 20 minut. Piec około 60 minut w temp 210C.Neleży sprawdzić patyczkiem, czy ciasto chlebowe już się nie klei.
Potrzebne przybory:
Sito, miska do wymieszania składników (mieszam ręką), pojemnik do rozpuszczenia drożdży, foremki do pieczenia (ja uzywam 30x12x8)
Jak podawać?
Chleb można przechowywać 2-3 dni. Pyszny jest ciepły.
Uwagi:
Samo zdrowie do tego pyszne. Radzę zacząć od połowy porcji, bo 2 chleby to dużo.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 chleby |
Kaloryczność | mało |
Autor | Kucharka |