Składniki:
- fasolka szparagowa krotko cięta latem,a zimą fasola łuskana,
- koncenrat pomidorowy lub swieze pomidory,
- oliwa do smażenia,
- marchew,
- por,
- pietruszka,
- seler (korzenie),
- sol,
- pieprz,
- wegetta,
- ziola prowans.,
- mieso miel.,
- woda.
Jak przyrządzić?
Ugotowana fasole lub surowa fasolke pocieta na 1 cm kawalki podsmazyc (5 min.) na oleju lub oliwie, dodac pociete w drobne piorka warzywa, pomidory lub koncentrat, podlac woda, doprawic przyprawami i dusić na wolnym ogniu jak bigos. Dodac po 1 godz. na pol godziny drobne kawalki miesa (wielkosci fasoli) i dusic jeszcze pol godz. Pod koniec przyprawic ziolami prowansalskimi. SMACZNEGO!
Uwagi:
Ilosc skladikow wg uznania, najlepiej jednak: na 1 kg fasolki lub 0,5 kg fasoli przypada 0,5 kg warzyw i 0,5 kg miesa mielonego.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | wodolej |