Właściwości fasoli
BEATKA • dawno temuFasolÄ™ można jeść przez caÅ‚y rok, choć najsmaczniejsza jest jesieniÄ… i zimÄ…. W tym czasie, kiedy nie ma Å›wieżych warzyw, fasola dostarcza do organizmu wszystkich niezbÄ™dnych skÅ‚adników odżywczych. Fasola dotarÅ‚a do Europy dziÄ™ki Kolumbowi. Obecnie uprawiana jest na caÅ‚ym Å›wiecie. Doceniono jÄ… jako źródÅ‚o biaÅ‚ka, witamin i skÅ‚adników mineralnych. Zetknąć siÄ™ można z ponad 20 gatunkami fasoli.
Wartości odżywcze fasoli
Fasola jest źródłem odżywczego białka, w którym znajdują się duże ilości lizyny. Lizyna jest potrzebna organizmowi do produkcji karnityny. Karnityna z kolei wykazuje korzystne działanie na organizm – wzmacnia serce, zapobiega chorobie niedokrwiennej, a także przeciwdziała zawałowi. Fasola powinna znaleźć się w diecie osób, które często jedzą mięso, ryby, jaja i produkty zbożowe – pokarmy kwasotwórcze. Białko fasoli jest zasadotwórcze, w związku z czym pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Fasola zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych. Dlatego też jest szczególnie cenna dla osób cierpiących na nadkwasotę i zgagę.
Jak wiadomo, najlepszym dostarczycielem białka do organizmu jest mięso. Ale czy naprawdę? Białko zwierzęce przyspiesza utratę wapnia z moczem. Tymczasem białko roślinne z fasoli nie ma takiego działania. W związku z tym fasola jest polecana w profilaktyce osteoporozy. W fasoli znajdują się węglowodany i tłuszcze. Dlatego też jest ona trochę kaloryczna (100 g – 290 kcal). Jednak tłuszcze to w większości nienasycone kwasy tłuszczowe, które zabijają zły cholesterol, a podnoszą poziom dobrego. Fasola zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu i zakrzepom.
Znajdująca się w fasoli lecytyna wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację oraz zwiększa pamięć. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w fasoli pomagają rozpuszczać witaminę A, witaminę D, witaminę E, witaminę K. W fasoli ukryte są witaminy z grupy B oraz witamina E. Poza tym fasola jest bogata w fosfor, potas, magnez, wapń i żelazo. W fasoli znajdują się lignany, które zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.
W świeżych nasionach ilość wody przeważa nad ilością białka, węglowodanów i tłuszczu. Z kolei w nasionach suszonych proporcje są odwrócone. Świeże nasiona to bogactwo witamin (głównie witaminy C i beta-karotenu).
Przygotowanie fasoli
Fasola należy do warzyw ciężkostrawnych, powodujÄ…cych wzdÄ™cia i gazy. PrzyczynÄ… tego jest duża ilość siarki w fasoli oraz twarda skóra. Å»eby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwoÅ›ci pojawiajÄ…cych siÄ™ po zjedzeniu fasoli, należy jej nasiona moczyć co najmniej 1–2 godziny w gorÄ…cej wodzie. Å»eby utrzymać temperaturÄ™ wody, trzeba co jakiÅ› czas dolewać wrzÄ…tku. Po 2 godzinach fasolÄ™ można wrzucić do Å›wieżej zimnej wody i ugotować.
Inny sposób na wypłukanie siarki z fasoli to zalanie nasion zimną wodą i postawienie na gaz. Gdy woda zacznie wrzeć, można ją wylać, a następnie wszystko powtórzyć. Dwukrotne zagotowanie wody z fasolą sprawi, że stanie się ona mniej ciężkostrawna. Ostatni sposób: fasolę zalewamy wodą na 8 godzin. Po tym czasie stawiamy garnek z fasolą na gazie i wodę doprowadzamy do wrzenia. Następnie fasolę należy ugotować w nowej wodzie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze