Dzienne zapotrzebowanie na białko
KAROLINA • dawno temuOdpowiednie proporcje składników odżywczych są kluczowym elementem, na który powinniśmy zwracać szczególną uwagę podczas komponowania posiłków. Zbyt duża ilość węglowodanów bądź nasyconych tłuszczów może mieć zgubne konsekwencje nie tylko dla naszej sylwetki, lecz także dobrego samopoczucia i zdrowia. Nie oznacza to jednak, że składniki te nie powinny w ogóle znaleźć się w jedzonych przez nas potrawach, gdyż niewskazany jest także ich niedobór. Nie czekaj i już teraz przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego, jaka jest rola białka w organizmie człowieka, a także w jakich ilościach należy je spożywać, by cieszyć się doskonałym zdrowiem. Wpływ na to ma kilka czynników, m.in. płeć i wiek.
Rola białka w organizmie człowieka
Białko jest jednym z elementów niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu. Jest ono nie tylko dostarczane do naszego ciała w pożywieniu, lecz także stanowi jego budulec. Rola białka w organizmie ogranicza się nie tylko do funkcji budulcowej czy regeneracyjnej. Dostarczane białko w diecie stanowi także element regulacyjny różnego rodzaju procesów, w tym tych związanych z przemianą materii. Bez nich niemożliwe byłoby również dostarczenie składników do komórek. Niewiele osób zdaje sobie także sprawę z tego, że białko jest składnikiem, dzięki któremu nasz organizm jest w stanie poradzić sobie z zagrożeniami związanymi na przykład z działaniem wirusów. Jak można zauważyć, skutki niedoboru białkamogą być bardzo uciążliwe i prowadzić do bardzo poważnych powikłań. Z tego względu ważne jest, aby w pełni zaspokajać zapotrzebowanie na białko. Ile tego składnika powinno znaleźć się w pożywieniu?
Ile jeść białka?
Dzienne zapotrzebowanie człowieka na białkouzależnione jest przede wszystkim od wieku, płci oraz trybu życia. Jednak już na początku trzeba zaznaczyć, że białka mogą charakteryzować się odmienną wartością odżywczą. W największym stopniu przez nasz organizm wchłaniane są i wykorzystywane białka pochodzenia zwierzęcego. Warto jest zatem sięgać po cielęcinę czy drób. Mniej dla nas wartościowe są białka pochodzące z roślin. Tutaj szczególną uwagę trzeba jednak zwrócić na suszone rośliny strączkowe, jak na przykład soja czy soczewica, po które często sięgają wegetarianie, chcąc zmniejszyć ryzyko jakichkolwiek niedoborów. Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na białko? Najwięcej białka potrzebują niemowlęta i małe dzieci. Szacuje się, że dziennie powinny one dostarczać białko w pożywieniu w wysokości około 25 mg w stosunku do 1 kg masy ciała. Zapotrzebowanie na białko u dorosłych to 8 mg, jednak w odniesieniu do osób aktywnych fizycznie wartość ta wzrasta. Między 10 a 20 mg na kilogram masy ciała waha się również zapotrzebowanie na białko u kobiet ciężarnych. Także w tym przypadku czynnikiem decydującym w odniesieniu do zapotrzebowania na białko jest zatem, obok płci, przede wszystkim wiek. Im jesteśmy starsi i mniej aktywni, tym mniej białka możemy dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze