Lekka, smaczna i nietucząca
JOLBI • dawno temuNadmiarczekolady latem w dość szybkim tempie może zmienić figurę do bikini w… figurę do pareo. Jedzona podczas ciepłych dni szybko się topi. Ale już niedługo na rynek trafi czekolada, która nie tylko nie tuczy, ale też nie roztapia się przy wyższych temperaturach. Jedyne co możemy zrobić to cierpliwie czekać i kibicować Szwajcarom, aby jak najszybciej udało im się wypromować swoje czekoladowe odkrycie.
Naukowcy pracujący dla jednej z największych wytwórni czekolady w Szwajcariistworzyli wreszcie perfekcyjną czekoladę: niskokaloryczną i odporną na wysoką temperaturę. Czekolada została wyprodukowana przez Berry Callebaut i jej receptura jest objęta tajemnicą. Podobno ma aż o 90 proc. mniej kalorii niż tradycyjna czekolada i zaczyna topnieć dopiero powyżej 55 stopni C. Jak to przy wielkich wynalazkach bywa czekolada powstała dzięki…pomyłce w laboratorium. Pracownicy szybko jednak dostrzegli mocne strony "wadliwego produktu". Simon Cantz, inżynier technologii żywienia z laboratorium powiedział szwajcarskim mediom, że już zaczęto myśleć o produkcji tej nietuczącej, lekkiej, chrupiącej i smaczej czekolady. Zapewniał również, że czekolada nazwana Vulcano ma przyjemny aromat i rozpuszcza się dopiero w ustach. I to nie pod wpływem ciepła, a na skutek enzymów zawartych w ślinie. Szwajcarzy wierzą, że już za dwa lata ich Vulcano zrobi oszałamiającą karierę w Europie, Amerykach i Azji.
Zanim jednak Vulcano trafi na rynek, my proponujemy kilka pomysłów na zdrowe i smaczne przekąski. Szukaj: abcodchudzanie.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze