Owoce i warzywa w codziennej diecie – sposób na wzmocnienie odporności
MACIEJ GRUSZCZYŃSKI • dawno temuArtykuł sponsorowany .
Czy wiesz, jaki jest najlepszy sposób na wzmocnienie odporności? By wspierać układ immunologiczny, wcale nie musisz sięgać po liczne preparaty z apteki. Kluczowy wpływ na jego prawidłowe funkcjonowanie ma bowiem zdrowy, różnorodny i pełen składników odżywczych jadłospis. Dieta na odporność powinna przede wszystkim obfitować w źródła łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, a więc w warzywa i owoce. Dlaczego są one tak ważne? Po jakie rozwiązania warto sięgać jesienią i zimą, gdy dostępność świeżych owoców i warzyw jest ograniczona?
Warzywa i owoce na odporność – jak działają?
Za reakcje obronne naszego organizmu w obliczu różnych szkodliwych czynników zewnętrznych odpowiada układ immunologiczny (odpornościowy). Jego komórki rozsiane są po całym naszym ciele, zaś ich prawidłowe funkcjonowanie zależy od ogólnej kondycji całego ustroju. Oznacza to, że odporność spada, gdy pojawiają się niedobory pewnych istotnych substancji, które regulują ważne funkcje życiowe. Dlatego też, jeśli naszym celem jest wzmocnienie odporności, musimy zadbać przede wszystkim o to, by regularnie dostarczać organizmowi odpowiednich dawek wszystkich składników odżywczych, witamin i minerałów. W tej kwestii niezrównane okazują się właśnie warzywa i owoce.
Nie bez powodu Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie co najmniej 5 porcji (ok. 400 g) warzyw i owoców dziennie. Stanowią one bowiem naturalne, a przy tym łatwo przyswajalne źródło wielu kluczowych dla harmonijnej pracy organizmu substancji. Dieta wzmacniająca układ immunologiczny musi więc zawierać jak najwięcej posiłków, w których – w roli głównej lub jako dodatek – pojawiają się owoce i warzywa.
Mrożone warzywa i owoce – wartości odżywcze
Jesienią i zimą spożywanie odpowiednich ilości świeżych warzyw i owoców jest jednak nieco utrudnione. Kończy się bowiem sezon dojrzewania roślin uprawnych i drzew owocowych, w związku z czym spada też ich dostępność w sklepach i na straganach. Dobrym rozwiązaniem okazuje się wówczas sięganie po mrożonki.
Czy mrożone owoce i warzywa nie tracą swoich walorów odżywczych? W żadnym wypadku – odpowiednio przeprowadzony proces mrożenia sprawia bowiem, że zachowują wysoką zawartość witamin i minerałów, więc z powodzeniem można włączać je do swojej codziennej diety. Dla wielu osób, zwłaszcza tych zabieganych, stanowią więc idealne rozwiązanie: na ich bazie w szybki i prosty sposób można skomponować przeróżne zdrowe posiłki. Ważne jednak, by wybierać mrożonki sprawdzonej i zaufanej marki, takiej jak Proste Historie.
Co na wzmocnienie odporności? Pomysły na szybkie posiłki
W jaki sposób wykorzystywać mrożone warzywa i owoce na co dzień, by pozytywnie wpływały na wzmocnienie odporności? Oto kilka prostych pomysłów:
- Owocowe śniadania. Mrożone tuż po zebraniu truskawki, maliny, wiśnie czy mieszanki owoców leśnych warto wykorzystać przy przygotowaniu zdrowych śniadań. Wystarczy wieczorem wyciągnąć je z zamrażarki, by zdążyły się rozmrozić, a o poranku dodać je np. do owsianki lub jaglanki, do pełnoziarnistych naleśników lub pancake’ów, do twarożku czy do mlecznego koktajlu. Zastrzyk witamin – i energii! — gwarantowany!
- Bukiet warzyw na lunch. Nieważne, jakie danie główne masz akurat w planach – solidna porcja warzyw ugotowanych na parze lub w kąpieli wodnej na pewno będzie do niego pasowała. Marchewka, brokuły, fasolka? Wybierz to, co lubisz najbardziej, i zajadaj ze smakiem.
- Pieczone warzywa na kolację. Jeśli do tej pory nigdy nie próbowałaś pieczonych warzyw, czas to zmienić! Mrożona brukselka, kalafior, brokuł czy marchewka kryją w sobie mnóstwo nieodkrytych smaków, które pod wpływem pieczenia wreszcie dają o sobie znać. Spróbuj – zakochasz się w nich od pierwszego kęsa.
Artykuł sponsorowany .
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze