Dieta na odporność
KAROLINA • dawno temuOgrom tabletek, z jakimi wracamy po wizycie u lekarza, przeraża niejedną osobę o mocnych nerwach i grubym portfelu. Zwykłe przeziębienie sprawia, że udajemy się na zakupy do apteki, w której znajdujemy szereg kolorowych pigułek, mających zaradzić wszelkim naszym dolegliwościom i spowodować szybki powrót do zdrowia. Dopiero po czasie orientujemy się, że lepiej jest zapobiegać, niż leczyć i postanawiamy wzmocnić swoją odporność. Jednym ze sposobów jest zmiana diety, o czym poniżej.
Jak wzmocnić odporność organizmu?
Duże różnice temperatur, stres, mało aktywny tryb życia i przebywanie w klimatyzowanych pomieszczeniach, to wszystko powoduje, że stajemy się bardzo podatni na działanie wszelkiego rodzaju wirusów. Przyjmowane przez nas leki sprawiają, że wirusy zaczynają się mutować i coraz trudniej jest je zwalczyć dostępnymi środkami. Zanim poczujemy się osłabieni, zmęczeni i obolali, watro zadbać o to, aby do takiego stanu rzeczy nie dopuścić. Prostym i skutecznym sposobem jest właściwie skomponowana dieta, która przyczyni się do zwiększenia odporności organizmu. Zanim przejdziemy do szczegółowego omówienia jej składników, warto wskazać inne domowe sposoby na odporność. Po pierwsze naturalną walkę z wirusami wspomaga podejmowanie regularnej aktywności fizycznej. Nie chodzi tu o to, by pokonywać kilkadziesiąt kilometrów na rowerze albo brać udział w biegu na 20 km. Poczujesz się lepiej, jeśli codziennie będziesz chodził na półgodzinny spacer albo uprawiał spokojny trucht na świeżym powietrzu. Po drugie organizm łatwiej pokonuje zagrożenie, jeśli jest wypoczęty. Nie pomożesz mu, jeżeli będziesz cały czas będziesz niewyspany i wyziębiony. Wszystkie te pozytywne zmiany mogą sprawić, że osłabiona odporność odbuduje się, a ty będziesz cieszyć się nienagannym stanem zdrowia.
Wzmocnienie odporności jedzeniem
Bardzo ważnym elementem, który wzmacnia odporność organizmu, jest dieta. Trudno wyobrazić sobie, abyśmy skutecznie walczyli z chorobą bez posiadania odpowiedniego "zaplecza", bowiem to jedzenie jest dla nas źródłem energii, niezbędnych witamin i soli mineralnych.
Przeziębienie słusznie kojarzy się nam z piciem herbaty z cytryną. Okazuje się bowiem, że witamina C pobudza nasz system immunologiczny, kiedy nasz organizm jest przemęczony. Ważne jest zatem, aby jeść dużo owoców cytrusowych, ale także zielonolistych warzyw, które zawierają dużą ilość omawianej witaminy.
Innymi witaminami na odporność są te zawarte w marchwi, ziemniakach, kapuście, mleku i jajkach, a więc witaminy A i E. Poza tym należy zwrócić uwagę, że dużą rolę w systemie immunologicznym organizmu odgrywają sole mineralne. Jeżeli czujesz, że przeziębienie zbliża się wielkimi krokami, zadbaj, by w twojej diecie nie zabrało żelaza, cynku i magnezu. Znajdziesz je w mięsie, mleku, warzywach i owocach. Ważne jest także jedzenie dużej ilości ryb, bowiem to w nich znajduje się wiele cennego kwasu omega-3. Na śniadanie natomiast powinieneś sięgnąć po naturalne probiotyki występujące w niektórych przetworach mlecznych.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze