Na odporność dla dziecka
PATRYCJA • dawno temuUkład odpornościowy dziecka kształtuje się już w łonie
matki. Dlatego dieta w ciąży jest tak ważna dla prawidłowego rozwoju płodu. Po
porodzie odporność noworodka wzmacnia karmienie piersią. Mleko matki zawiera
niezbędne do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia witaminy, minerały oraz
przeciwciała. Gdy okres karmienia piersią minie, odporność dziecka zależy w
dużej mierze od prawidłowo skomponowanej diety. Jakie komponenty powinna
zawierać dieta na odporność dla dzieci?
Dieta na odporność
W pierwszych miesiącach życia podstawę żywieniową w diecie
dziecka stanowi mleko matki. Im dłużej
karmisz piersią, tym lepiej dla zdrowia dziecka. Wraz z mlekiem dostarczasz
dziecku immunoglobuliny — specjalne białka, które posiadają zdolność
rozpoznawania i neutralizowania bakterii, wirusów i toksyn. Największe stężenie
przeciwciał znajduje się w siarze, czyli w pierwszym mleku matki. Siara to żółta
ciecz wydobywająca się z twoich piersi podczas pierwszego karmienia. Tę naturalną
szczepionkę uodparniającą najlepiej podać dziecku zaraz po porodzie. W
kolejnych miesiącach niezbędny zestaw witamin i minerałów dostarczy dziecku
mleko matki, dlatego do 6-ego miesiąca życia wzbogacanie diety dziecka o inne
produkty żywnościowe nie jest konieczne.
Od 6-ego miesiąca życia rozpoczynamy stopniowo wprowadzać do
diety niemowlaka nowe produkty. Kluczową rolę w komponowaniu diety dla
starszego dziecka stanowi różnorodność i regularność spożywanych posiłków. Dlatego
codzienne serwowanie tych samych potraw, choćby najzdrowszych jest niewskazane.
W przypadku infekcji, warto sięgać po naturalne
produkty wzmacniające odporność: syrop z dzikiej róży lub aronii, herbatkę
malinową z miodem czy też syrop z cebuli.
Witaminy i minerały dla dzieci
Komponując dietę dla dziecka, staraj się dostarczyć
niezbędnych dla prawidłowego rozwoju witamin i minerałów. W diecie dziecka
powinny znaleźć się:
- witaminy z grupy B (znajdziesz je w mięsie i warzywach strączkowych),
- beta-karoten (cenne źródła prowitaminy A to marchew, dynia, pomidory, brokuły, brzoskwinie, czarne porzeczki),
- witamina C (znajduje się w większość owoców i warzyw, a najwięcej witaminy C zawierają truskawki i owoce cytrusowe),
- żelazo (znajduje się w czerwonym mięsie, wątróbce, jajach, natce pietruszki, burakach ćwikłowych, suszonych owocach),
- cynk (jego źródłem są ryby, rośliny strączkowe, pestki słonecznika i dyni, grube kasze i produkty z ciemnej mąki),
- selen (dostarczysz go podając dziecku płatki zbożowe, cebulę, czosnek, pieczywo pełnoziarniste),
- nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 (tzw. dobre tłuszcze dostarczysz wzbogacając dietę dziecka o ryby morskie, orzechy, soję, oliwki, a także olej słonecznikowy i rzepakowy).
Istotnym składnikiem diety na odporność są probiotyki i prebiotyki. Probiotyki to
pożyteczne bakterie, które osiadają w przewodzie pokarmowym i bronią organizm
przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Znajdują się w kiszonkach, mleku i produktach
mlecznych. Prebiotyki z kolei są składnikami potrzebnymi dobrym bakteriom do
namnażania się. Do probiotyków zalicza się: mleko dla niemowląt, mleko matki,
owoce i warzywa.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze