Pora na ciasto marchewkowe
TOMEK ERNESTOWICZ • dawno temuNiezwykle popularnym ciastem w krajach anglosaskich jest carrot cake, czyli słodki deser z tartą marchewką, która po upieczeniu nadaje ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.
Marchewka za składnik wypieków służyła już w średniowieczu. Cukier był wtedy drogi i trudno dostępny, a poza burakiem cukrowym jego największa zawartość występuje właśnie w marchewce. W latach 60. ciasto marchewkowe podbiło serca Amerykanów, stając się jednym z popularniejszych deserów dostępnych w większości kafejek i restauracji w USA.
Wypróbujcie ponadczasowy przepis!Recipe
Ingredients:
4 eggs
1 ¼ cups vegetable oil
2 cups white sugar
2 teaspoons vanilla extract
2 cups all-purpose flour
2 teaspoons baking soda
2 teaspoons baking powder
½ teaspoon salt
2 teaspoons ground cinnamon
3 cups grated carrots
1 cup chopped pecans
½ cup butter, softened
8 ounces cream cheese, softened
4 cups confectioners' sugar
1 teaspoon vanilla extract
1 cup chopped pecans
Directions:
- Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Grease and flour a 9×13 inch pan.
- In a large bowl, beat together eggs, oil, white sugar and 2 teaspoons vanilla. Mix in flour, baking soda, baking powder, salt and cinnamon. Stir in carrots. Fold in pecans. Pour into prepared pan.
- Bake in the preheated oven for 40 to 50 minutes, or until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. Let cool in pan for 10 minutes, then turn out onto a wire rack and cool completely.
- To make frosting: in a medium bowl, combine butter, cream cheese, confectioners' sugar and 1 teaspoon vanilla. Beat until the mixture is smooth and creamy. Stir in chopped pecans. Frost the cooled cake.
Słowniczek:
- all-purpose flour – mąka uniwersalna
- chopped pecans – posiekane orzechy pekan (zw. hikorowymi lub amerykańskimi)
- once – uncja (ok. 30 g)
- confectioners’ sugar – cukier puder
- preheat oven – rozgrzać piekarnik
- grease and flour – natłuścić i posypać mąką
- inch – cal (ok. 2,5 cm)
- toothpick – wykałaczka
- a wire rack – stojak druciany
- frosting – lukier
- smooth – gładki
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze