Koszyczek wielkanocny
PATRYCJA • dawno temuObowiązek
święcenia pokarmu, którym dzielimy się przy świątecznym stole, niejako przypada
najmłodszym członkom rodziny. To dzieci niosą koszyczek ze święconką. A co
powinno znaleźć się w tradycyjnym koszyczku? Dlaczego takie a nie inne
produkty? Nie daj się zaskoczyć dziecku i sprawdź, jakie znaczenie przypisuje
się poszczególnym produktom.
Zanim
przejdziemy do właściwej zawartości koszyczka, warto zwrócić uwagę na jego
przystrojenie. Koszyczek powinien być wykonany z wikliny i być wyłożony białą
serwetką. Zwykle ozdabia się go bukszpanem lub inną zieloną gałązką, która ma
symbolizować nadzieję.
Co
wkładamy do koszyczka wielkanocnego?
Baranka
– niegdyś wypiekany z ciasta chlebowego, obecnie częściej występuje w postaci
cukrowego smakołyku. Jest znakiem pokory i zmartwychwstania.
Chleb
– dwie kromki wystarczą. Święconkę kroimy na małe cząstki. Stanowią one
wprowadzenie do śniadania, a nie danie główne.
Jajka– ugotowane na twardo. To symbol odradzającego się życia i zwycięstwa życia nad
śmiercią.
Ser
– symbol zgody człowieka z przyrodą. W koszyczku może się znaleźć zarówno
twaróg jak i ser żółty.
Sól
i pieprz – sól jest głęboko zakorzeniona w polskiej tradycji. Chlebem i solą
witano niegdyś gości. Sól jest symbolem prawdy i oczyszczenia. Pieprz z kolei
używany był niegdyś do przygotowywania sosu, w którym maczano wielkanocnego
baranka.
Chrzan
– symbol zdrowia i siły, tradycyjnie wkładany był do koszyczka w postaci
surowego korzenia. Obecnie częściej pojawia się starty chrzan.
Wędlinę
– oznacza dostatek i zamożność. Zamiast kupować wodniste wędliny marketowe,
warto upiec własną.
Ciasto - symbolizuje doskonałość. Tradycyjnie powinna to być baba wielkanocna lub mazurek.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze