Jak smacznie przyrządzić naleśniki?
PATRYCJA • dawno temuNaleśniki są jednym z ulubionych dań dzieci. Szczególnie na
śniadanie. Zapachy smażonego ciasta naleśnikowego pobudzają apetyt zaspanych
dzieciaków. Jak urozmaicić zwykłe naleśniki? Przełożyć je serem? Dżemem? A może
spróbować czegoś nowego? Przedstawiam przepis na smaczne i zdrowe naleśniki z
jabłkami rodzynkami i owsianką.
Porcja dla 5 osób (10 naleśników)
Składniki:
- ¾ szklanki mąki pszennej,
- ½ szklanki owsianki,
- ¼ szklanki otrębów owsianych,
- 2 łyżki granulowanej fruktozy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- 14 g masła roślinnego,
- 1 białko z jajka,
- 1 i 1/3 szklanki chudego mleka,
- ½ szklanki rodzynek
- 1 szklanka drobno posiekanego jabłka bez skórki.
Przyrządzanie:
- Pierwsze siedem składników należy wsypać do jednej głębokiej miski.
- Białko ubić i połączyć z mlekiem. Następnie przelać je do miski z siedmioma składnikami i dokładnie wymieszać. Dodać jabłko i rodzynki.
- Patelnię wysmarować masłem i rozgrzać. Najlepiej smarować patelnię przed każdym naleśnikiem. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Kiedy bąbelki na naleśnikach zaczną pękać trzeba obrócić je na drugą stronę.
- Naleśniki są bardzo smaczne bez niczego. Można je również posypać sacharyną, posmarować dżemem lub polać kompotem jabłkowym. W sezonie letnim dobrym połączeniem są naleśniki z truskawkami.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze