Wieprzowina z warzywami - smacznie i kolorowo
OLIWKA . • dawno temuWieprzowina jest przez nas zwykle jedzona w postaci kotleta schabowego. Tymczasem warto ją połączyć z pełnymi witamin warzywami. Na taką kolorową wieprzowinę skuszą się nawet dzieci. Marchewka, papryka, pieczarki, cebula – to musi być dobre.
Przygotuj:
- 40 dag schabu
- marchewkę
- paprykę
- 6 pieczarek
- por
- 2 cebule ze szczypiorkiem
- małą puszkę kukurydzy
- małą puszkę groszku
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- łyżeczkę mąki ziemniaczanej
- pieprz
- sól
- maggi
Krok 1
Zacznij od przygotowania schabu. Umyj go, osusz i pokrój w średniej wielkości paski. Dopraw mięso maggi i oliwą, a następnie na 30 minut włóż do lodówki.
Krok 2
To będzie wieprzowina z warzywami. Pokrój więc marchewkę i paprykęw paski, cebulę i pora w półkrążki, a pieczarki w plasterki.
Krok 3
Rozgrzej oliwę i smaż mięso 15 minut. Po tym czasie dodaj warzywa i duś kwadrans. Podlej wieprzowinę z pieczarkami wodą.
Krok 4
Potrawy z wieprzowiny mogą być bardzo kolorowe. Przyszła pora na kukurydzę i groszek. Osącz je i dodaj do pysznego dania. Dopraw wieprzowinę ketchupem, solą i pieprzem.
Krok 5
Potrawka wieprzowa jest już prawie gotowa. Możesz ją zagęścić mąką ziemniaczaną. Najlepiej smakuje z ryżem. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze