Brazylijska zupa z kurczakiem
ISABELLE • dawno temuSą ludzie, których pasją jest jeżdżenie po świecie, odkrywanie nieznanych zakątków i poznawanie ciekawych kultur. Niejeden podróżnik musi także zmierzyć się z typową dla odwiedzanych krajów kuchnią. I czasem tylko oni wiedzą, jak trudna jest to próba. Dziś chciałabym przyjrzeć się nieco kuchni brazylijskiej. Co ciekawego może nam zaoferować?
Kuchnia wielu wpływów
Kuchnia narodowa Brazylii powstała w wyniku wzajemnego oddziaływania na siebie wielu różnych kultur: indiańskiej, europejskiej i afrykańskiej, które przyniosły ze sobą swoje tradycje kulinarne. Te zaś wzbogacone zostały o dostępne na terenie Brazylii składniki. Podstawą kuchni indiańskiej był maniok, zaś niewolnicy afrykańscy przywieźli ze sobą przede wszystkim olej palmowy, dania na bazie fasoli i ryżu (np. kuskus). Wpływy europejskie ograniczają się do kuchni portugalskiej, a potem także do tradycji niemieckiej, włoskiej, hiszpańskiej. Wniosły ze sobą takie produkty jak: kiełbasa, piwo, ziemniaki, makaron oraz wszelkiego rodzaju sosy. Dużo później kuchnia brazylijska została wzbogacona o potrawy pochodzące z Libanu czy Japonii.
Kuchnia brazylijska nie istniałaby chyba bez mięsa, które podaje się jako samodzielne danie lub składnik posiłków słynących ze swojej obfitości. Dla Brazylijczyków podstawowym sposobem jego przygotowywania jest grillowanie – kraj ten słynie z publicznych imprez, podczas których wszyscy chętni mogą bawić się do białego rana, pożywiając się w trakcie pieczystym z wielkich, nie mających sobie równych na całym świecie grilli. To także sposób na poradzenie sobie z nadwyżką produkcji mięsa, które władze państwa równie chętnie oddają do dyspozycji szpitalom, szkołom i innym placówkom.
Podstawowe dla kuchni brazylijskiej produkty to: arroz (biały ryż), feijao (czarna fasola), farinha (mąka z manioku), carno (stek), frango (kurczak), peixe (ryba), dende (olej palmowy), yerba mate (wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego), zastępujące herbatę i wyciśnięte soki z owoców. Zaś typowe dania kuchni brazylijskiej: caruru (danie z krewetek, cebuli, oleju palmowego, orzechów nerkowca), sarapatel (wątroba i serce wieprzowe lub baranie pomieszane ze świeżą krwią, do tego dodane pomidory, papryka i cebula, ugotowane razem) czy acaraje (zmielona biała fasola z solą i cebulą z pastą maniokową, orzeszkami i krewetkami).
Brazylijska zupa z mięsem
Jeszcze inną tradycyjną potrawą brazylijską jest gęsta zupa moqueca. Ten tradycyjny gulasz jest podstawą w Bahia w Brazylii (północno-wschodniej części państwa nadbrzeżnego), która jest pod silnym wpływem kultur afrykańskich i europejskich. Moqueca jest zwykle wykonywana z owocami morza, ale łagodniejsza wersja zawiera powoli duszonego kurczaka.
Składniki:
- 1 cały kurczak (pokrojony),
- sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz,
- 4 łyżki oleju,
- 1 średnia cebula (pokrojona w cienkie plasterki),
- 2 szalotki (pokrojone w plasterki),
- ½ zielonej papryki (pokrojonej w cienkie plasterki),
- ½ szklanki białego wina,
- 4 ząbki czosnku (drobno mielonego),
- 1 mały kawałek świeżego imbiru (obranego i drobno startego),
- 3 szklanki bulionu z kurczaka,
- ½ szklanki mleka kokosowego,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 liście laurowe,
- 3 pomidory (obrane i pokrojone),
- 4 łyżki świeżej kolendry (posiekanej).
Wrzuć kawałki kurczaka do miski. Dopraw solą i pieprzem i 2 łyżkami oleju. Przykryć miskę folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej przez 15 do 30 minut. Po tym czasie podsmaż mięso na brązowy kolor i nieco ostudź. Dodaj teraz cebulę, szalotkę i paprykę do rondla i gotuj je w oleju, często mieszając, aż będą miękkie (około 4 minut). Dodaj białe wino, czosnek i imbir, i gotuj, mieszając przez kolejną minutę. Dodaj bulion z kurczaka, mleko kokosowe, koncentrat pomidorowy, i liście laurowe i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum. Dodaj kurczaka i sos, który zgromadził się w misce. Dopraw lekko solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kurczak będzie zupełnie miękki. Po tym czasie dodaj mieszankę z rondla i gotuj, aż wszystko przejdzie zapachem i smakiem. Na 2 minuty przed końcem wrzuć pomidory i kolendrę. Podawaj z białym ryżem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze