Kurczak masala
KAROLINA • dawno temuKażdy z nas lubi przeprowadzać kulinarne eksperymenty, jednakże zazwyczaj nie mamy pomysłu na jakieś ciekawe i zupełnie różniące się od naszego codziennego jadłospisu danie. Z tego też względu najprostszym sposobem na to, by zjeść coś z zupełnie innej beczki jest odwiedzenie restauracji serwujących potrawy z różnych zakątków świata. Takie wizyty nie tylko wiążą się z ryzykiem, iż zupełnie niesłusznie możemy znienawidzić chociażby chińskie specjały. Nawet gdy będziemy zadowoleni ze zjedzonej potrawy, nie umiemy jej samodzielnie odtworzyć w domu. Z pomocą przychodzą wszelkiego rodzaju przepisy pochodzące z rozmaitych zakątków świata, które możemy zrealizować, opierając się na ogólnodostępnych produktach. Wówczas będziemy pewni, że dana potrawa nie tylko będzie nam naprawdę smakować, ale też stanie się nową pozycją w codziennym jadłospisie. Jedną z potraw inspirowanych kuchnią indyjską i pakistańską jest kurczak tikka masala. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat kuchni indyjskiej, a także poznasz sposób na przygotowanie aromatycznego drobiu.
Kuchnia indyjska
Rodowód kurczaka tikka masala nie jest jednoznaczny i prosty do rozstrzygnięcia. Jedząc tę potrawę, na pewno dopatrzymy się jakichś orientalnych inspiracji, jednak wbrew powszechnemu mniemaniu rzecz ta jest bardziej złożona. Otóż kurczakmasalato danie zaliczane do kuchni angielskiej, ale widać w nim wyraźnie wpływy pakistańskiej i indyjskiej tradycji kulinarnej. Uwagę naszą zwrócić powinien przede wszystkim zestaw przypraw tradycyjnie stosowany windyjskiej kuchni. Nawet osoba, która nigdy nie miała okazji skosztować potraw pochodzących z tego kraju na pewno kojarzy tę tradycję kulinarną z ogromną gamą kolorów, bogatych smaków i aromatów. Przepis na tikka masala jest trochę łagodniejszą wersją tradycyjnych dań kuchni indyjskiejdostosowaną do gustów Europejczyków. Z tego też powodu powinniśmy zapoznać się z poniższym przepisem, bez obawy, że przygotowany przez nas kurczak będzie zbyt ostry albo zupełnie nie w naszym guście. Takie inspirowane orientem dania wspaniale urozmaicają nasz jadłospis i cieszą nie tylko podniebienie, ale i oczy.
Przepis na tikka masala
Do przygotowania kurczaka tikka masala będziesz potrzebowała:
- 1,5 kg piersi z kurczaka;
do marynaty:
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- 2 łyżek soku z cytryny,
- 2 łyżeczek tartego kminku,
- 2 łyżeczek słodkiej papryki,
- 2 łyżeczek mielonego pieprzu,
- 1 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczki mielonego imbiru;
do sosu:
- 1 łyżki masła,
- 2 ząbków czosnku,
- 2 łyżeczek mielonej kolendry,
- 1 łyżeczki mielonego kminku,
- 1 łyżeczki papryki słodkiej,
- szczypty soli,
- pomidorów w puszce,
- garści świeżej posiekanej kolendry,
- 250 ml śmietany kremówki.
Sposób przygotowania:
Mięso należy umyć i pokroić na niewielkie kawałki. Następnie, korzystając ze wskazanych składników, przygotowujemy marynatę. Nacieramy kurczaka i wkładamy go na 1 godzinę do lodówki. Następnie roztapiamy masło na patelni i delikatnie podsmażamy na nim czosnek. Kolejnym krokiem jest dodanie papryki, kminku, kolendry i soli. Po chwili całość zalewamy pomidorami w puszce. Redukujemy wodę w sosie, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. W tym czasie podsmażamy kurczaka na niewielkiej ilości oleju i dodajemy go do sosu. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut. Przed podaniem dodajemy do sosu odrobinę śmietany i świeżej kolendry.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze