Placek z kaszą manną
KAROLINA • dawno temuNa pewno kilka razy, jedząc wyśmienity deser, zastanawiałaś się, co w nim się takiego znajduje, że smakuje tak znakomicie. Spoglądanie na zawartość produktów, która z reguły umieszczana jest na ich opakowaniach nie zawsze musi wiązać się z odnalezieniem niezrozumiałych nazw i sformułowania środki konserwujące. Okazuje się, że chcąc poznać tajemnicę powstania pysznego ciasta, możemy natknąć się na dobrze znane, choć początkowo w ogóle niewyczuwalne składniki. Jednym z nich jest niewątpliwie kasza manna, którą kojarzymy przede wszystkim z zupą mleczną jadaną w dzieciństwie. Co prawda właśnie w takiej postaci zrobiła brawurową karierę wśród smakoszy, jednakże posiada ona jeszcze wiele nieznanych zastosowań w gastronomii. Jesteś ciekawa, do czego dodawana jest kasza manna, a także jak smakuje ciasto zrobione z jej użyciem? Te i inne informacje na jej temat znajdziesz w poniższym artykule.
Kasza manna
Chociaż kasza manna na pierwszy rzut oka wygląda trochę niepozornie, to jednak nie powinnyśmy przesądzać na tej podstawie o jej smaku i właściwości. Okazuje się, że nie tylko jest to znakomity produkt dla małych dzieci i osób posiadających wrażliwy żołądek, ale także niezastąpiony dodatek wielu potraw. Chyba możemy zaryzykować stwierdzeniem, że omawiany rodzaj kaszy jest czymś na granicy mąki i innych produktów skrobiowych, jak chociażby ziemniaki czy makaron. Kasza manna jest dość drobna, co powoduje, ze z powodzeniem możemy dodać ją do przygotowywanych sosów, a nawet mięs. Oprócz tego znakomicie nadaje się do ciast, brawurowo zastępując tradycyjnie używaną mąkę i nadając wypiekom subtelny smak oraz ciekawą konsystencję. Poza tym kasza manna świetnie sprawdza się, zastępując ryż bądź ziemniaki, zwłaszcza w przepisach na faszerowane warzywa, gołąbki albo krupnik. Dla nas ważne jest, że to właśnie po nią nierzadko sięgają cukiernicy, tworząc wyśmienite ciasto z kaszą manną. Chciałabyś się przekonać na własnej skórze, czy pyszne ciasto z kaszą manną nie jest jakąś mrzonką? Nie zwlekaj zatem i zapoznaj się z poniższym przepisem na ciasto z kaszy manny.
Przepis na ciasto z kaszą manną
Do upieczenia ciasta z kaszy manny będziesz potrzebowała:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2/3 szklanki kaszy manny,
- 125 g masła,
- 1 szklanki cukru pudru,
- 0,5 szklanki mleka,
- 2 jajek,
- startej skórki z 1 cytryny.
Miękkie masło łączymy za pomocą miksera razem ze skórką z cytryny, a także przesianym cukrem pudrem. Kiedy otrzymamy jednolitą masę, dodajemy do niej stopniowo jajka, kaszę mannę oraz przesianą mąkę i mleko. Wszystkie składniki powinny być dokładnie wymieszane.
Otrzymaną masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy. Całość pieczemy w piekarniku o temperaturze 180°C przez około 45–50 minut. Za pomocą wykałaczki sprawdzamy, czy jest już gotowe. Jeżeli po wbiciu w ciasto pozostaje ona mokra, pozostaw wypiek na jeszcze kilka minut w piekarniku. Ciasto możemy ozdobić lukrem albo skórką cytrynową. Świetnie smakuje także serwowane ze szklanką ciepłego mleka.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze