Składniki:
6 podwójnych paczek herbatników, 1 szkl. cukru, 1 szkl. kaszy manny, 1 litr mleka, 1 kostka margaryny, cukier waniliowy, 1 cytryna, 3 czubate łyżki kakao, rodzynki, orzechy, bakalie. POLEWA: 1/2 kostki margaryny, 1 szkl. cukru pudru, 3 łyżki gorącej wody, 3 łyżki kakao.
Jak przyrządzić?
Kaszę manną namoczyć w 2 szkl. mleka. Zagotować margarynę, pozostałe mleko, cukier i cukier waniliowy. Do gotującego rozczynu wlać namoczoną w mleku kaszę manną. Zagotować. Wsypać kakao i wcisnąć sok z cytryny. Wymieszać, po czym dodać rodzynki i resztę bakalii. Ponownie wymieszać starannie. W dużej formie prostokątnej ułożyć herbatniki i wylać na nie gorące ciasto. Zanim wystygnie ułożyć na nim warstwę przykrywającą z herbatników i zostawić do zastygnięcia ( nie wstawiać do lodówki!). Zagotować składniki polewy i polać nią wystudzone ciasto. Dekoracja dowolna: wiórki kokosowe, orzechy.
Potrzebne przybory:
Duży garnek ( do masy), miseczka do namoczenia kaszy, szklanka, łyżka do mieszania, duża forma do ciast, chęci i uśmiech na buzi.
Jak podawać?
Pokrojone w kwadraty, prostokąty, jak kto woli.
Uwagi:
Ciasto smaczne, łatwe do zrobienia, sporo go wychodzi i jest co wcinać!:-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | sporo |
Autor | Danuśka |