Dlaczego kasza jest tak zdrowa?
PAULINA WÓJTOWICZ • dawno temuJaglana, manna, gryczana, kukurydziana… Którą wybrać? To nie ma znaczenia – każda jest źródłem składników odżywczych i witamin, niezbędnych do prawidłowego rozwoju. To dlatego kasze są tak chętnie wprowadzane do diety niemowlaka. Co takiego jest w kaszy, że jest taka zdrowa?
Cenne składniki odżywcze
Kasza jest jednym z produktów znajdujących się w podstawie żywieniowej człowieka. Jest źródłem substancji, które dbają o zrównoważony bilans energetyczny w organizmie. Zawiera dużo:węglowodanów, które rozkładają się na glukozę powoli, dzięki czemu nie powodują skoków insuliny; białka roślinnego, witamin z grupy B i witaminę E, błonnika – niezbędnego do prawidłowego trawienia, a także innych substancji – potasu, żelaza, magnezy czy wapnia – budulca kości, podstawowego składnika żywienia dzieci.
Smaczne i sycące
Kasze zawierają dużo skrobi, dlatego są dość kaloryczne. Mimo to, jeśli nie dodajemy do nich tłustych dodatków, nie tuczą, ale dają szybko uczucie najedzenia się (pęcznieją w żołądku). Można je przyrządzać na słodko i na słono, używać jako zamiennika ziemniaków czy makaronów, dodawać do zup czy mięsa, a także ciasta, twarożku czy budyniu — są smaczne w każdym wariancie. Kaszki dla dzieci są też lekkostrawne i delikatne w smaku, dzięki czemu są idealnym posiłkiem już dla półrocznego niemowlaka. Należy jednak pamiętać, by tak małym dzieciom podawać tylko kaszki bezglutenowe (kukurydzianą, gryczaną, jaglaną).
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze