Dlaczego kasza jest tak zdrowa?
PAULINA WÓJTOWICZ • dawno temu

Jaglana, manna, gryczana, kukurydziana… Którą wybrać? To nie ma znaczenia – każda jest źródłem składników odżywczych i witamin, niezbędnych do prawidłowego rozwoju. To dlatego kasze są tak chętnie wprowadzane do diety niemowlaka. Co takiego jest w kaszy, że jest taka zdrowa?
Cenne składniki odżywcze
Kasza jest jednym z produktów znajdujących się w podstawie żywieniowej człowieka. Jest źródłem substancji, które dbają o zrównoważony bilans energetyczny w organizmie. Zawiera dużo:węglowodanów, które rozkładają się na glukozę powoli, dzięki czemu nie powodują skoków insuliny; białka roślinnego, witamin z grupy B i witaminę E, błonnika – niezbędnego do prawidłowego trawienia, a także innych substancji – potasu, żelaza, magnezy czy wapnia – budulca kości, podstawowego składnika żywienia dzieci.

Smaczne i sycące
Kasze zawierają dużo skrobi, dlatego są dość kaloryczne. Mimo to, jeśli nie dodajemy do nich tłustych dodatków, nie tuczą, ale dają szybko uczucie najedzenia się (pęcznieją w żołądku). Można je przyrządzać na słodko i na słono, używać jako zamiennika ziemniaków czy makaronów, dodawać do zup czy mięsa, a także ciasta, twarożku czy budyniu — są smaczne w każdym wariancie. Kaszki dla dzieci są też lekkostrawne i delikatne w smaku, dzięki czemu są idealnym posiłkiem już dla półrocznego niemowlaka. Należy jednak pamiętać, by tak małym dzieciom podawać tylko kaszki bezglutenowe (kukurydzianą, gryczaną, jaglaną).

Najnowsze

Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze