Składniki:
- 30 dkg mąki,
- 30 dkg cukru,
- 30 dkg masła,
- 4 duże jajka,
- cukier wanilinowy podwójny,
- owoce sezonowe lub z puszki - ok.75-100 dkg,
- cukier puder do posypania,
- bułka tarta do wysypania blachy.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć w misce do białości, podawać partiami mąkę, w drugim naczyniu ubić na puszystą masę jajka z cukrem i cukrem wanilinowym i połączyć tę masę dekikatnie z ciastem z mąki i masła.
Wysmarować blachę masłem, posytpać bułką tartą i wyłożyć ciasto równomiernie je rozprowadzając, zrobić brzeg.
Ułożyć owoce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C, piec ok. 45 mnin.
Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, posypać cukerem pudrem.
Potrzebne przybory:
Dobry mikser.
Jak podawać?
Ciasto można podawać na ciepło, z bitą śmietaną,dobrym humorem i odrobiną likieru lub dobrej brandy.
Uwagi:
To ciasto piekę praktycznie cały rok. Świeże owoce: truskawki, maliny, jagody, borówka kanadyjska,wiśnie wydrylowane, ew.porzeczki, śliwki (połówki układane skórką do dołu), mogą być dojrzałe obrane gruszki; owoce z puszki: brzoskwinie, morele, gruszki.
Jak nie mam owoców to dzielę ciasto na pół i jasną część wlewam do blachy na spód a do pozostałej dokładam dwie czubate łyżki kakao, mieszam i wykładam na wierzch. Piekę w tak samo nagrzanym piekarniku i czasie. W ten sposób otrzymuję babkę poznańską - tyle że bze proszku do pieczenia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 porcji |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Eliza z Warszawy |