Ciasto z owocami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 30 dkg mąki,
- 30 dkg cukru,
- 30 dkg masła,
- 4 duże jajka,
- cukier wanilinowy podwójny,
- owoce sezonowe lub z puszki - ok.75-100 dkg,
- cukier puder do posypania,
- bułka tarta do wysypania blachy.

Jak przyrządzić?

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć w misce do białości, podawać partiami mąkę, w drugim naczyniu ubić na puszystą masę jajka z cukrem i cukrem wanilinowym i połączyć tę masę dekikatnie z ciastem z mąki i masła.
Wysmarować blachę masłem, posytpać bułką tartą i wyłożyć ciasto równomiernie je rozprowadzając, zrobić brzeg.
Ułożyć owoce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C, piec ok. 45 mnin.

Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, posypać cukerem pudrem.

Potrzebne przybory:

Dobry mikser.

Jak podawać?

Ciasto można podawać na ciepło, z bitą śmietaną,dobrym humorem i odrobiną likieru lub dobrej brandy.

Uwagi:

To ciasto piekę praktycznie cały rok. Świeże owoce: truskawki, maliny, jagody, borówka kanadyjska,wiśnie wydrylowane, ew.porzeczki, śliwki (połówki układane skórką do dołu), mogą być dojrzałe obrane gruszki; owoce z puszki: brzoskwinie, morele, gruszki.
Jak nie mam owoców to dzielę ciasto na pół i jasną część wlewam do blachy na spód a do pozostałej dokładam dwie czubate łyżki kakao, mieszam i wykładam na wierzch. Piekę w tak samo nagrzanym piekarniku i czasie. W ten sposób otrzymuję babkę poznańską - tyle że bze proszku do pieczenia.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćśredni
Porcje12 porcji
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt30 zł
AutorEliza z Warszawy

Ciasto z owocami: Podobne przepisy

Ciasto z owocami: wypróbuj również

Powiązane Tematy