Składniki:
1 mały (do 200 g) kubeczek pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. Umyj kubeczek po jogurcie i używaj go do odmierzania następujących składników:
3 kubeczki mąki,
2 i 1/2 kubeczka cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 jaja,
1 kubeczek oleju roślinnego,
cukier puder do posypania po wierzchu.
Jak przyrządzić?
Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj resztę składników i wymieszaj na gładką masę. Przełóż do niedużej (około 20 cm średnicy), okrągłej formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie przykleja się do niego. W razie konieczności piecz ciasto jeszcze trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.
Potrzebne przybory:
kubeczek po jogurcie, trzepaczka, miska.
Jak podawać?
w brytwance
Uwagi:
Uwaga! Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać. Tylko wymieszać! Do wymieszania składników można użyć miksera, włączonego na bardzo wolnych obrotach, ale należy przestać miksować, jak tylko masa będzie jednolita.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | Wiktoria Gabara |