Na świętach królował ser, mak i bakalie. Ale przed nami sylwester. W szampański nastrój oprócz wszelakich napitków, niech nas wprowadzi ciasto kokosowe. Na zimno, bez użycia piekarnika, przepyszne. Kawałek takiej pychoty wszystkim poprawi samopoczucie i osłodzi końcówkę roku. Ciasto jest okazałe, grube i puszyste – w sam raz na kilkunastoosobową imprezę sylwestrową.
Składniki:
450 g herbatników.
Masa serowa:
500 ml śmietanki kremówki,
500 g twarogu śmietankowego, zmielonego,
pół szklanki cukru,
4 łyżki żelatyny,
puszka brzoskwiń.
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru,
pół kostki masła,
4 łyżki cukru,
¾ l mleka.
Kokosowa kruszonka:
100 g wiórków kokosowych,
100 g masła,
łyżka cukru.
Jak przyrządzić?
Formę do pieczenia posmarować tłuszczem i szczelnie wyłożyć herbatnikami.
Śmietanę ubić z cukrem i powoli dodawać ser, ciągle miksując.
Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę i dodać do masy serowej.
Żelatynę rozpuścić z połową szklanki wody i podgrzewać, aż się rozpuści i będzie płynna.
Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, ciągle mieszając i połączyć z masą serową.
Przygotowaną masę wyłożyć na herbatniki i wstawić do lodówki, by zastygła.
Następnie przykryć ją drugą warstwą herbatników.
Budynie ugotować na mleku, dodać cukier.
Przestudzić i zmiksować z połową kostki masła.
Masę budyniową ułożyć na drugiej warstwie herbatników.
100 g masła rozpuścić na patelni, dodać łyżkę cukru i wiórki kokosowe i podsmażać, aż zaczną brązowieć.
Kruszonkę wystudzić i zimną posypać ciasto.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Jak podawać?
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 11 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 35 zł |