Moi domownicy za najlepsze wśród ciast uważają ciasta owocowe, bo są idealnie wilgotne, nie za słodkie i rozpływają się w ustach. W moim domu króluje więc ciasto ze śliwkami. Sezon na śliwki chyli się ku końcowi, ale jeszcze pojawiają się w sklepach lub na bazarach. Jeżeli sprawi nam trudność zdobycie świeżych śliwek, zawsze możemy zastąpić je mrożonymi. My pieczemy to ciasto przez cały rok. Oczywiście najpyszniejsze jest z węgierkami.
Składniki:
1 kg śliwek,
1,5 szklanki mąki,
¾ szklanki cukru,
4 jaja,
½ szklanki oleju,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier puder do posypania,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Jajka i cukier ubić w mikserze do białości, stopniowo wlewać olej nie przerywając miksowania.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wszystkie składniki jeszcze trochę miksować.
Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto.
Ze śliwek usunąć pestki.
Układać je ciasno na cieście, skórką do dołu.
Piec w piekarniku w 180 stopniach około 50 minut.
Po upieczeni ciasto posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |