Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 25 dkg margaryny,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 5 jajek,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka kakao,
- 15 dkg jabłek.
Jak przyrządzić?
Mąka + proszek + 1/2 szklanki cukru + margaryna+żółtka=ciasto.2/3 ciasta wyłożyć na blachę, (jeżeli jest kruche układać po kawałku). Pozostałe 1/3 podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i włożyć obie części do zamrażalnika na pół godziny.Na ułożone na blasze ciasto układać potarte jabłka. Schłodzone białe ciasto zetrzeć na tarce na jabłka. Następnie z białek i 1 szklanki cukru (ja daję tylko 3/4 szklanki)ubić pianę, którą nakładamy na ciasto. Później ciemne ciasto ścieramy na tarce na pianę. Piec od 45 do 50 min. Nie przypalić.Pierwszą warstwę ciasta można wcześniej podpiec w piekarniku ale ja nigdy tego nie robię.Można zamiast jabłek dać ser.Smacznego!
Uwagi:
Bardzo dobrym dodatkiem są włoskie orzechy dodane do piany z białek lub ułożone na górze ciasta.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 |
Autor | bbp |