Sk艂adniki:
Ciasto:
- 18 dag maki,
- 8 dag cukru,
- 8 dag margaryny,
- 1 jajo,
- 1 cukier waniliowy,
- 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia.
Nadzienie jablkowe:
- 1/2kg jablek,
- 10dag rodzynek (namoczyc w goracej wodzie),
- 1 duza lyzka cukru,
- 1 duza lyzka masla,
- szczypta cynamonu.
Masa serowa:
- 50dag serka gladkiego,
- 1 zoltko,
- 2 bialka,
- 10dag cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 budyn waniliowy,
- 250ml mleka,
- 1 lyzka soku z cytryny.
Na wierzch:
- 1 zoltko,
- 2 lyzki zimnego mleka.
Jak przyrz膮dzi膰?
Wszystkie skladniki ciasta zagniesc.Uformowac kule i wsawic do lodowki na 20 minut.Nastepnie 2/3 ciasta rozwalkowac na okraglej blaszce o srednicy 26-28 cm a reszta ciasta wylepic boki wysokie na 2cm.Do nadzienia jablkowego roztopic maslo dodac cukier i cynamon-ostudzic.Posmarowac dno ciasta i ulozyc pokrajane jablka.Rozgrzac piekarnik do 200掳c i piec 20minut.W tym czasie zrobic mase serowa:budyn,2/3cukru ,cukier waniliowy,zoltko i 6 lyzek mleka wymieszac.Reszte mleka zagotowac dodac mieszanke budyniowa i 1 minute gotowac.Nastepnie dodac ser i sok z cytryny i jeszcze chwile gotowac mieszajac. Bialka ubic z reszta cukru i wymieszac z masa serowa.Gotowa mase wykladamy na podpieczone ciasto.Gore smarujemy zoltkiem wymieszanym z 2 lyzkami mleka.Pieczemy dalej przez 50 minut w 130掳c.Ciasto ostudzic.jest naprawde pyszne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Autor | jil |