Składniki:
- 2 duże bakłażany,
- 6 świeżych papryk,
- sól,
- pieprz,
- 1-2 roztarte ząbki czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny lub 1 łyżka octu (6 proc.),
- oliwa,
- 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.
Jak przyrządzić?
Bakłażany i papryki umyć, osuszyć, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (300 °C) i opiekać tak długo, aż skórki ściemnieją i pomarszczą się. Wyjąć z piekarnika, zdjąć skórki. Papryki (bez pestek) posiekać i zemleć w maszynce do mięsa. Miąższ z bakłażanów utrzeć na jednolitą masę. Wymieszać paprykę z bakłażanami, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, wlać sok cytrynowy lub ocet, wymieszać. Mieszając masę jarzynową, wlewać powoli oliwę, aż powstanie gęsty sos o konsystencji majonezu.
Potrzebne przybory:
mikser/maszynka do mięsa, pozostałe przybory są raczej standardowe
Jak podawać?
Przełożyć do salaterki, posypać zieloną pietruszką.
Uwagi:
Podawać do pieczonego mięsa lub drobiu z grzankami, albo ze świeżym białym pieczywem i masłem.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | eb |