Biały sos do ryżu, słodko-kwaśny

Przepis kulinarny

Składniki:

- 0,5 litra rosołu,
- cukier i sok z cytryny do smaku,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- 1 żółtko,
- małe opakowanie rodzynek.

Jak przyrządzić?

Rosół:Gotując warzywa (marchewka, pietruszka, seler) ucieram na tarce. Do rosołu dodać rodzynki. Mąkę, żółtko i trochę rosołu wymieszać tak żeby nie było grudek podgrzewając dodać do reszty rosołu następnie dodać masło, cukier, sok z cytryny. Według upodobania ja dodaję sok z całej cytryny.

Jak podawać?

Podawać do ryży i pieczonego kurczaka.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednio dużo
Autornala

Biały sos do ryżu, słodko-kwaśny: Podobne przepisy

Biały sos do ryżu, słodko-kwaśny: wypróbuj również

Powiązane Tematy