Składniki:
CIASTO:
- 1/2 kg mąki,
- 15 dag margaryny,
- 1/2 szkl. pudru,
- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka proszku,
- 1 łyżeczka sody.
MASA:
- 1 margaryna,
- 2 szkl. mleka,
- 3/4 szkl. cukru,
- 3 łyżki kaszy manny,
- zapach np. waniliowy.
DODATKI:
- dżem z czarnej porzeczki.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki ciasta połączyć i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i każdą upiec osobno na złoty kolor - ok. 15 minut.
Kaszę mannę ugotować na mleku, odstawić do wystygnięcia. Margarynę z cukrem utrzeć i dodawać po łyżce kaszy. Na koniec dodać zapach (lub sok z cytryny).
Ostudzone placki smarowac dżemem i kremem. Na wierzch polać polewą i posypac orzeszkami. Wstawić do lodówki najlepiej na noc, żeby troszke zwilgotniało.
Uwagi:
Ciasto tanie i smaczne. Polecam.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | magda |