Stefanka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

CIASTO:
- 1/2 kg mąki,
- 15 dag margaryny,
- 1/2 szkl. pudru,
- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka proszku,
- 1 łyżeczka sody.

MASA:
- 1 margaryna,
- 2 szkl. mleka,
- 3/4 szkl. cukru,
- 3 łyżki kaszy manny,
- zapach np. waniliowy.

DODATKI:
- dżem z czarnej porzeczki.

Jak przyrządzić?

Wszystkie składniki ciasta połączyć i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i każdą upiec osobno na złoty kolor - ok. 15 minut.

Kaszę mannę ugotować na mleku, odstawić do wystygnięcia. Margarynę z cukrem utrzeć i dodawać po łyżce kaszy. Na koniec dodać zapach (lub sok z cytryny).

Ostudzone placki smarowac dżemem i kremem. Na wierzch polać polewą i posypac orzeszkami. Wstawić do lodówki najlepiej na noc, żeby troszke zwilgotniało.

Uwagi:

Ciasto tanie i smaczne. Polecam.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Autormagda

Stefanka: Podobne przepisy

Stefanka: wypróbuj również

Desery, których nie musisz piec!

... , to także nam może się udać! Stefanka na krakersach Przepisów na stefankę jest kilka, ale wszystkie są tak samo pyszne! Dziś stefanka z krakersami, która z pewnością stanie się waszym ulubionym deserem ... . Wszystko zagotować. Po wystudzeniu ...

dawno temu

Powiązane Tematy