Składniki:
- 14 dag mąki pszennej,
- 6 dag smalcu,
- 4 dag masła,
- 8 dag cukru,
- 1 mała torebka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- kokos (mała paczka),
- marmolada.
Jak przyrządzić?
Smalec, masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na jednolitą masę, wbić jajko i dobrze wyrobić, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dobrze wyrobić (gdyby ciasto było za płynne, można dodać jeszcze trochę mąki). Łyżeczką nabierać ciasto na rękę i formować małe kulki i obtoczyć w kokosie,w kulce zrobić wgłębienie i dać marmoladę, ciastka układać na wysmarowanej blaszce i upiec na złoty kolor, w temp. 150/160 st.
Uwagi:
Proszę się nie zrazić smalcem, ciasteczka są bardzo smaczne i nie wymagają dużego wysiłku.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | terenia |