Ciasteczka musli
KAROLINA • dawno temuNawet największe hollywoodzkie gwiazdy podczas robienia zakupów nie mają czasu na zjedzenie porządnego posiłku w restauracji. Nie mówiąc już o planie filmowym, na którym przerwami rządzą zupełnie inne prawa. W jaki sposób największe gwiazdy mimo nawału pracy i ciągłego życia w niedoczasie nadal utrzymują nienaganną sylwetkę? Obok ćwiczeń i specjalnie ustalonej diety muszą one przecież w jakiś sposób zaspokajać nagły napad głodu. Kiedy Jennifer Aniston przez długie godziny była zajęta robieniem zakupów, swój apetyt skutecznie zaspokoiła batonikiem musli. Jest on znacznie zdrowszy niż zwykłe czekoladowe przekąski albo chipsy i na długi czas daje nam dawkę energii do działania. Alternatywą dla kupnych batoników musli są samodzielnie przygotowane przez nas ciasteczka na bazie płatków, orzechów i rodzynek. Stanowią one świetny pomysł na łatwy domowy wypiek, którego umiarkowane jedzenie nie przyprawi nas o zbędne kilogramy, które zwłaszcza wiosną są niemile widziane. Jesteś głodna albo masz ochotę na małą przekąskę, ale liczysz się ze swoim wyglądem? Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się jak zrobić ciasteczka musli, a także poznasz zalety tych niezwykłych wypieków.
Pyszne ciastka
Chyba każda z nas pamięta bajkę, w której występowała postać Ciasteczkowego Potwora. Kiedy uzmysłowimy sobie, jak bardzo lubimy te niewielkich rozmiarów domowe wypieki, wówczas uświadomimy sobie, że w każdym z nas drzemie coś z tej zabawnej postaci. Nie ulega bowiem najmniejszej wątpliwości to, że bardzo trudno jest oprzeć się pysznym ciasteczkom. To właśnie po nie nieraz sięgamy, żeby zaspokoić swój głód i robimy to z wielką przyjemnością. Nasze zamiłowanie do ciastek bardzo często wykorzystują cukiernie, specjalnie rozprzestrzeniając ich zapach. Co prawda dostępność różnego rodzaju ptysiów, bez, kremówek, ciasteczek kokosowych albo korzennych jest bardzo duża, jednakże to właśnie samodzielne ich przygotowanie będzie stanowiło dla nas największą frajdę. I tutaj z pomocą przychodzą przepisy na łatwe ciasteczka. Pozwolą nam one nie tylko zaoszczędzić wiele czasu, ale także stanowią idealne rozwiązanie dla kobiet stawiających w kuchni pierwsze kroki. Jednym z nich jest przepis naciastka z musli. W ciągu kilku minut możemy przygotować ciastka, które doskonale zastąpią nam kupne batoniki musli, dzięki którym czujemy się pełni energii przez długi czas. Nie czekaj, aż dopadnie cię głód i już teraz poznaj recepturę przygotowywania ciastek musli.
Przepis na ciastka z musli
Do przygotowania ciasteczek musli będziesz potrzebowała:
- 2 szklanek musli,
- 1 szklanki mąki,
- ¾ szklanki cukru brązowego,
- 2 łyżek miodu,
- 125 g masła,
- 1 łyżki sody oczyszczonej,
- 2 łyżek wody.
Sposób przygotowania:
Do 2 łyżek gorącej wody dodajemy sodę oczyszczoną. Kiedy już się rozpuści, wystarczy połączyć te składniki z roztopionym i ostudzonym masłem, a także miodem. Następnym krokiem jest przesianie mąki i połączenie jej z wcześniej przygotowaną mieszanką. Pozostało nam jeszcze dodanie całości cukru i musli. Wszystkie składniki mieszamy, aby ciasto uzyskało jednolitą masę. W celu upieczenia ciasteczek należy rozgrzać piekarnik do 180°C i wstawić ciasteczka na około 10–15 minut. Zanim jednak to zrobimy, trzeba za pomocą łyżeczki wyłożyć ciasto na blachę w postaci prostokątów przypominających batoniki albo okrągłych ciastek.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze