Składniki:
- 4 szklanki maki,
- kostka masła lub margaryny,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 4 łyżki śmietany,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 jaj,
- 25 dag orzechów włoskich,
- puszka mleka skondensowanego słodkiego,
- słoiczek kwaśnego dżemu,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- gotowa polewa (najlepiej pełnomleczna).
Jak przyrządzić?
Z mąki, kostki masła/margaryny, cukru (pozostawić dwie łyżki do piany z białek), śmietany, 6 żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. 1/4 zostawić na kruszonkę i włożyć do zamrażalnika. Pozostałe ciasto podzielić na połowę i rozłożyć na dwie blachy tej samej wielkości. Na ciasto posmarować po pół słoika dżemu. Ubić pianę z białek z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Pianę rozłożyć na ciasto na dwie blachy. Orzechy sparzyć, lekko posiekać i wyłożyć na pianę na obie blachy. Na wierzch zetrzeć kruszonkę. Piec ok. 40 minut.
Masa: puszkę mleka wstawić do garnka z wodą i gotować ok. 2 godziny na wolnym ogniu. Ostudzić. Rozsmarować masę na jednym z placków i przykryć drugim. Ciasto polać polewą i pozostawić do zastygnięcia.
Potrzebne przybory:
Dwie jednakowej wielkości blachy, mikser do ubicia piany z białek, stolnica.
Uwagi:
Ugotowane mleko można ukręcić z masłem lub margaryną, osobiście wolę sam karmel.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo (z lukrem) |
Autor | M@rzenk@ |