Składniki:
- 7 jajek,
- 28 dkg cukru,
- 15 dkg czekolady (gorzka lub mleczna),
- 60 dkg suchych ciastek,
- 30 dkg margaryny (w kostkach),
- 1 wafel-andrut.
Jak przyrządzić?
Cukier i jajka dokładnie ubić mikserem, postawić na mały ogien i gotować, aż zgestnieją (ciagle mieszajac, aby nie powstały grudki). Gdy masa zgestnieje zdjąć z ognia, włożyć margarynę i czekoladę, żeby się roztopiła. Dokładnie wymieszać. Wsypać połamane ciastka. Wymieszać. Tak przygotowaną masę rozsmarować na wafel-andrut. Na wierzch polać polewe czekoladowa.
Potrzebne przybory:
Mikser, garnuszek z grubszym dnem.
Uwagi:
Ciastka obowiazkowo połamać, a nie pokruszyć -musza pozostać w małych kawałkach, a nie w proszku! Placek jest najlepszy nastepnego dnia!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Anetta-Horwacja |