Składniki:
4 jajka, 5 łyżek mąki, 7-8 łyżek cukru, 100ml mleka, w zależności od pożądanego smaku kremu aromat, np. waniliowy.
Jak przyrządzić?
Ubić jajka z cukrem na sztywno, tak aż będą puszyste i jasno żółte. Następnie dodać mąkę ciągle miksując. Zagotować mleko z dowolnym aromatem. Następnie nie przerywając miksowania bardzo wolno wlewać mleko (póki jest gorące). Całość dobrze zmiksować a potem zagotować, aż przybierze konsystencję keremu. Oczywiście gdy krem będzie stygł, będzie też gęstniał.
Potrzebne przybory:
Mikser, miska, chęci.
Jak podawać?
Wraz z ciastem lub innymi słodkościami. Można także podać jako krem do deserów.
Uwagi:
Jeśli chcemy uzyskać krem czekoladowy do mleka dodajemy czekoladę w proszku lub kakao itd. Krem naddaje się najlepiej do przekładania eklerów.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | Paula |