Składniki:
Wyczyszczony karp, mąka, bułka tarta, ziarna sezamu, margaryna, sól, pieprz, majeranek, chilli, 20 dkg pieczarek, oliwa, 1 papryka.
Jak przyrządzić?
WCZEŚNIEJ: Wyczyszczoną rybę podzielić na kawałki w zależności od uznania, Wlać do miseczki ok 50ml oliwy wsypać łyżkę majeranku, 1/2łyżeczki pieprzu i soli, łyżeczkę chilli i wymieszać. Wrzucić kawałki karpia i dokładnie wymieszać tak aby cały był pokryty przygotowaną marynatą. Przykryć pokrywką i odstawić na ok 2 godziny. Później: Zamarynowanego wcześniej karpia wyjąć ostrożnie z marynaty i obtaczać w mące zmieszanej z bułką tartą i sezamem. Smażyć na oleju wraz z obranymi pieczarkamii pokrojoną w paski papryką.
Potrzebne przybory:
Miska, patelnia.
Jak podawać?
Podawać z pieczonymi w całości ziemniakami lub gotowanymi w mundurkach. Ziemniaki można polać masłem z odrobiną vegety lub sosem czosnkowym.
Uwagi:
Papryka i pieczarki mają oddać swój aromat podczas smażenia, dzięki temu ryba smakuje wybornie. Sezam i bułka tarta sprawiają, że skórka ryby jest chrupiąca i apetyczna.Zamiast smażyć rybę mozna ją włożyć w żaroodporne naczynie, wraz z marynatą wrzucić do niej pieczarki i paprykę i tak zapiekać w piecu w temp 180C-200C, aż będzie mięka. To wersja dla tych, co bardziej liczą kalorie :)
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Paula |