Składniki:
Ciasto:
8 jaj, czubata szklanka cukru pudru, 10 płaskich łyżek mąki, podwujny cukier waniliowy, szczypta soli.
Krem:
kostka masła(lub margaryny), 10 łyżek cukru pudru, 3 łyżki kakao, 5 łyżek mleka,1 żółtko,cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli utrzeć aż do uzyskania pulchnej, gładkiej masy. Następnie dodać przesianą mąkę oraz pianę ubitą z białek, ostrożnie wymieszać i wylać ciasto na blachę wyłożoną natłuszczonym pargaminem lub folią. Piec w gorącym piekarniku około 30 min. Po ostygnięciu przekroić poziamo (najlepiej nitką), posmarować obie części kremem (zostawić go około1/3), ułożyć jedną na drugiej i zrolować ciasto. pozostałym kremem posmarować roladę z wierzchu, posypać tartą czekoladą i widelcemnarysować faliste linie przypominające kore.Ciasto schłodzić w lodówce.
Uwagi:
Łyżki to duże łyżki, łyżeczki to małe łyżeczki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Grzesiu |