Składniki:
3 kg dyni pokrojonej w kostkę,
2 kg jabłek pokrojonych w kostkę,
1 kg pomarańczy,
1 kg cukru.
Jak przyrządzić?
Dynie lekko rozgotować na wolnym ogniu tak aby zostały niewielkie kawałeczki tak samo postępujemy z jabłkami każdy składnik w osobnym garnku .Pomarańcze obrać ze skórki jeżeli dobrze sparzymy to zetrzeć można skórkę z jednej pomarańczy usuwamy białe ścianki z wszystkich pomarańczy i lekko rozdzielamy palcami .uprużone jabłka łączymy z dynią i cząstkami pomarańczy następnie dodajemy cukier w ilości 1 kg po dokładnym wymieszaniu z i w zależności do smaku dodajemy cukru lub nie zależy od słodkości jabłek i pomarańczy.
Potrzebne przybory:
2 garnki nie przypalające się
Jak podawać?
- nadzienie do naleśników
- składnik owocowych ciast typu szarlotka
- również jako dodatek do pieczywa
Uwagi:
Konfitura doskonale nadaje się jako nadzienie do naleśników oraz na wszelkie rodzaje szarlotekna bieżące potrzeby może stać w lodówce jakiś czas lub zapasteryzować w słoikach na zimę ma piękny słoneczny kolor oraz wspaniały pomarańczowy aromat.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok 2-3 kg |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | elka |