Składniki:
- 3-4 kg mięciutkich, czerwonych, dużych pomidorów (mogą być leciutko kwaśne, ale nie za bardzo)
- sól, pieprz
- oregano i bazylia
- parę kropli oliwy z oliwek
- ewentualnie koncentrat pomidorowy
Przy podawaniu śmietana 36% nada się świetnie :). Do tego można oczywiście świeże, podsmażone mielone mięsko wołowe.
Jak przyrządzić?
Od razu ostrzegam, że sprawa jest pracochłonna i w sumie ja robię ten sos na słoiki :). Wekuję i do piwnicy :). No ale lecimy...Wszystkie nasze pomidorki musimy najpierw sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na ćwierci, wyjąć zieloną twardą część i wodę wraz z nasionami, tak aby został czyściutki, świeży miąższ. Następnie do dużego garnka wlewamy trochę oliwy z oliwek i wrzucamy pomidorki. Zważając na to, że mamy dużo pomidorów, można sobie darować patelnię. Na początku pomidorów będzie dużo i będzie to robiło wrażenie, ale potrawa skurczy się znacznie. Przykrywamy pokrywką i dusimy je aż zaczną mięknąć. Za chwilę dodajemy trochę soli i niewiele pieprzu. Ile czasu im dać? Najlepiej aż pomidory przejdą w jedną całość- oczywiście musimy je mieszać. Minimalne grudki są dopuszczalne, aczkolwiek pedantyczni mogą to nawet miksować :). Jeśli na sosie zbiera się woda, możemy ją zebrać i dodać koncentrat pomidorowy, jeśli nasze pomidory nie były "wystarczająco pomidorowe" :). Gdy sosik zacznie nabierać ciemnoczerwonego koloru, można dodać już przyprawy. Bazylię i oregano dodajemy rozcierając je dobrze w palcach, podczas samego sypania :). Dajemy jeszcze trochę czasu i mieszamy. Kiedy uznamy, że smak, zapach i konsystencja nas w miarę zadowala, możemy zdjąć potrawę z ciepła i napychać do słoików lub...Przekładamy dowolną ilość na patelnię, na której smażyliśmy mięsko (oczywiście jak namniej tłuszczu). Chwilę gotujemy, by znowu zdjąć z palnika i dajemy odrobinkę wystygnąć (dla pewności :P). Teraz kolej na śmietankę. Konieczna jest 30-36%. Wlewamy tyle, aż sosik nabierze odrobinkę pomarańczowego koloru (i sklaruje się jego smak!) i voila. Smacznego :). Żadnych sklepowych, lipnych specjałów.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | A.Z.BEST |