Sk艂adniki:
10 jajek, 1 funt cukru pudru, pol funta zmielonych orzechow (wloskich), pol funta zmielonych migdalow, 1 lyzka stolowa ciemnego kakao, pol cytryny, zapach waniliowy, zapach migdalowy, 6 lyzek tartej bulki, 1 pelna czekolada(do stopienia), troche mleka(1/2 szklanki), troche masla (na wysmarowanie formy).
Jak przyrz膮dzi膰?
Ciasto sklada sie z dwoch warstw,z ktorych kazda ma inny kolor i smak. Pierwsza warstwa to orzechowa masa. Miksujemy 10 zoltek z pol funtem cukru pudru do bialosci dodajac 1 pelna lyzke ciemnego kakao rozmieszanego w niewielkiej ilosci mleka. Do tego dodajemy pol funta zmielonych orzechow oraz zapach waniliowy. Po wymieszaniu wszystkiego razem wkladamy mase do sporej formy wysmarowanej cieniutko maslem i posypanej bulka tarta. Druga warstwa to migdalowa masa przygotowana zaraz po pierwszej. Ubijamy 10 bialek na gesta piane stopniowo wsypujac pol funta cukru pudru. Dodajemy sok z polowki cytryny,migdalowy zapach, 3 duze lyzki tartej bulki oraz pol funta drobno zmielonych (bez lusek) migdalow w PODANEJ KOLEJNOSCI. Po dokladnym wymieszaniu skladnikow migdalowa mase kladziemy na orzechowa mase z lekko podwyzszonym srodkiem (lubi zapadac sie podczas pieczenia). Pieczemy w srednio goracym piekarniku(180 C )przez 50-55 minut. Po calkowitym ostygnieciu ciasto oblewamy stopiona czekolada, do ktorej dodajemy (przed stopieniem) niewielka ilosc mleka i cukru pudru. Ciasto mozna tez pokryc jakimkolwiek kremem czekoladowym lub kawowym.
Potrzebne przybory:
Mikser, miski do mieszania mas, naczynie do roztopienia czekolady oraz tortownica o srednicy ok 26 cm.
Jak podawa膰?
Tak jak kazde inne ciasto. Moi znajomi popijaja do tego likier kawowy. Tak zrobione ciasto moze byc rewelacja swiatecznej wigilii i kazdego innego swieta. S M A C Z N E G O !
Uwagi:
1 funt= 454 gramyStaralem sie jak najlepiej opisac i chyba mi sie udalo. Jezeli nie to prosze wybaczyc.W miare wolnego czasu postaram sie o nowe smakolyki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudno艣膰 | 艣redni |
Przybli偶ony koszt | 50 z艂 |
Autor | Gladiator |