Składniki:
- 50 dkg polędwicy wieprzowej
- dwie zielone papryki
- jedna średnia cebula
- olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek(zwykły olej dodaje potrawie nieprzyjemnego aromatu)
- musztarda francuska (taka z kuleczkami gorczycy)
- duża łyżka miodu (najlepiej spadziowego)
- słodki sos sojowy
- imbir
- pieprz
- sól
- bazylia
ewentualnie:
- słodka papryka
- oregano
- ziarenka sezamowe
- można też dodać pieczarki
Jak przyrządzić?
Polędwicę kroimy na niewielkie kawałki. Paprykę kroimy na paski (przedtem wycinamy pestki i nadmiar białego miąższu). Cebula w kostkę.Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy cebulkę, aż się zeszkli, wrzucamy mięso i czekamy, aż zmięknie, dodajemy pozostałe składniki (łyżka miodu i łyżka musztardy, przyprawy według gustu, sos sojowy ok. 2 łyżeczki), na końcu wrzucamy paprykę, żeby nie była zbyt miękka. Najlepiej, jeśli tylko ją podgrzejemy, tak, żeby zachowała chrupkość i soczystość.
Jak podawać?
Najlepiej z ryżem i sałatą lodową.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | korfia |