Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kartfoflanej
- 6 jajek
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżki octu
- 1 szklanka cukru
Krem: 5 żółtek
- 10 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 l mleka
- cukier waniliowy
- 30 dkg masła
- 1 kg truskawek
- galaretka do dekoracji
Jak przyrządzić?
Galaretkę rozpuścić w około 0,3 l garnuszku
Ciasto: białka ubić, dodawać powoli cukier. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet - wymieszać. To dać do piany, wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.
Krem: zagotować mleko z cuekrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, mąkami i wlać na gorące mleko stale mieszając aż do zgęstnienia. Odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło dodając po troszku zimnego kremu, ciągle ucierając aż masa stanie się puszysta.
Przekroić ostudzony biszkopt. Na jedną część nałożyć krem,lekko powbijać połówki truskawek (oczywiście bez szypułek) :) na truskawki drugą częśc ciasta i kremem posmarować cały placek , na wierzch kolejna warstwa truskawek i na to lekko tężejąca galaretka. :)
Uwagi:
Mam nadzieję, że będzie smakował. Inna wersja to zamiast piec biszkopt można dać biszkopty podłużne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | katherine |